Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Het molaarsbloed van Ger en Tineke Meinema
Tineke Meinema nog steeds compleet confuus van oorkonde

Middenbeemster, 13 oktober 2016      
Tineke Meinema, het gezellige gezicht achter de toonbank in Korenmolen de Nachtegaal kreeg op 1oktober in het Gemeentehuis van Haarlem een oorkonde overhandigd. In haar persoon werden alle vrijwilligers die zich inzetten voor Korenmolen De Nachtegaal gehuldigd; voor haar persoonlijk was het een gebeurtenis waar ze nog steeds compleet confuus van is. Dat had ze nou nooit gedacht, dat zij eens zo in het zonnetje gezet zou worden.
Ze vond het al zo vreemd dat echtgenoot Ger haar absoluut mee wilde nemen naar de 17e Noord-Hollandse Molencontactdag in Haarlem. Maar na lang aandringen en omdat er ook al gezorgd bleek te zijn voor een invaller in de molenwinkel, gaf ze toe.
   
    "Bleken ze allemaal voor mij mee te zijn gegaan", merkte Tineke nog steeds verwonderd op. "Toen werd er een iemand naar voren gevraagd en die bleek ook al Tineke te heten. Meer nog: ik was het zelf." En toen rolde het gewoon over haar heen. "Ik kreeg een bos bloemen en een oorkonde uitgereikt door een gedeputeerde, maar wat die toen allemaal over me zei: ik heb er niets van gehoord maar later teruggelezen wat er op stond: enthousiasme, spontaniteit en inzet voor de klanten. Ook Jaap van der Veen, bestuurslid van De Nachtegaal, tevens secretaris van de Noord-Hollandse Molenfederatie kreeg een oorkonde voor zijn enorme inzet voor de molens in Noord-Holland
In het kader van de Molenaarsdag was ook een excursie begrepen in de vorm van een bezoek aan molens in Haarlem, De Zandhaas, de Adriaan en de De Hoop, maar die vonden ze lang niet zo mooi als hun eigen Nachtegaal.
Tineke en Ger Meinema, oorspronkelijk Beemsterlingen, wonen sinds een aantal jaren zelf in de gerestaureerde Menningerweermolen in Grootschermer. Deze wordt ingezet voor de bemaling van de Eilandspolder.
Daar is Ger full-time molenaar, maar in zijn vrije tijd laat hij De Nachtegaal draaien en Tineke gaat dan met hem mee. Ze geniet van haar taak als vrijwilliger aan de balie in de molenwinkel. Daar is ze altijd bezig met het vullen van zakjes meel van een pond, een kilo of twee kilo.
   
    Maar ook met inpakken van diverse mixen voor brood: volkoren-, rozijnen- en speltbrood of pannenkoeken. Tijdens het gesprek staat de mixer al aan voor een deegje: een kruidkoekenenmix van Beemster tarwe. Half oktober is weer nieuwe oogst van het land van Jan van Kempen binnen en zijn de molenaars druk aan het malen. De oude voorraad van 2015 was helemaal op. "Ja, ook Beemster speltmeel hebben we dan weer, maar niet meer zo'n grote voorraad. We zijn heel blij dat al onze zakken spelt nu zijn verkocht. Tegen die speciale prijs was wèl belangstelling. Het was een gekkenhuis; de klanten stonden in de rij en sommigen kwamen wel 40 kg tegelijk halen en die bestellingen moesten natuurlijk wel allemaal afgewogen worden.
   
Wat betreft de nieuwe mix voor kruidkoek: "Nee, het is geen geheim recept hoor, maar wel erg lekker", verzekert deze molenaarvrouw. "Het secuur afwegen van de ingrediënten is ook heel belangrijk. Daar moet je de tijd voor nemen als het even rustig is in de molen. Daarom ben ik alvast bezig een flinke voorraad aan te leggen want zaterdag heb ik geen dienst. Dan kan molenaar Sander ze zo van de plank pakken."

 

Molennieuwtje
Echtgenoot Ger, die vanaf half oktober druk is met het malen van de nieuwe oogst tarwe vertelt nog even vol trots, dat thans ook meel naar Breidablick gaat voor de nieuwe winkel in de voormalige kosterij. Ook zal de Nachtegaal tijdens de Kerstmarkt in De Rijp aanwezig zijn.

 

zie ook: www.molendenachtegaalbeemster.nl