Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Vrijwilligers WonenPlus Beemster gezellig op stap in De Rijp
De Rijp, 9 september 2016    

Jenny Tromp, coördinatrice van WonenPlus Beemster prijst zich gelukkig een beroep te kunnen doen op een groot aantal vrijwilligers. Door hun inzet is het mogelijk een aantal faciliteiten aan te bieden voor de ouder wordende mens. Zo zijn er vrijwilligers op vele gebieden: koffie zetten, hulp bij het uitlenen van de scootmobiel en de duofiets, thuisbezoek, klusjes in en rond het huis, reparatie van huishoudelijke apparaten, een boodschapje doen of helpen op de boodschappenbus. Jenny krijgt hulp bij haar administratie en er zijn er ook een paar vrijwilligers die bij diverse activiteiten hand- en spandiensten verrichten. Eens per jaar biedt WonenPlus Beemster als waardering deze vrijwilligers een gezellige middag aan.

 
  Deze middag had plaats op vrijdag 9 septembr en begon met een kopje koffie in De Rijp bij Café Oudejans. Voor het invullen van het programma voor deze middag wist Jenny zich verzekerd door de vrijwilligsters Joyce en Trees. Ongeveer 25 vrijwilligers hadden op de uitnodiging gereageerd en het was puur een mengelmoesje van dienstaanbieding, hoewel de koffieschenksters in aantal toch het best best vertegewoordigd waren. Speciale gast deze middag was Piet van Marle, die over het programma voor deze feestelijke middag vertelde: eerst een puzzelwandeling door het mooie dorp De Rijp en daarna ging het hele gezelschap met twee boten naar zijn eiland in de Eilandspolder om daar aangenaam te verpozen.
Na de koffie werden de vrijwilligers zorgvuldig in groepjes verdeeld onder het motto: niet allemaal bekenden bij elkaar maar onderweg kennismaken met andere vrijwilligers.
Het weer had niet mooier kunnen zijn. De tocht aan de hand van de puzzelopdracht ging door het oude De Rijp, waar de tijd leek te hebben stilgestaan, maar de mooie huizen die hier nu staan hebben niets te maken met het armoedswijkje dat het vroeger was. Wel waren er veel historische gedenkwaardigheden terug te vinden in de straatnamen en op de gevels van de gebouwen.
Zo was er een Gevallen Vrouwenstraat en het Langebrugspad, waar een bordje herinnerde aan een huidenzouterij.
 
  Het smeedijzeren hek langs de begraafplaats met daarin de twee uit gedoofde fakkels en de slang met het puntje van de staart in de bek vroeg meteen al de aandacht van de puzzelaars, evenals de vraag waarom op de Keizerbuurt een raam scheefgeplaatst in een gevel zat. En wat zou de betekenis kunnen zijn van het muurtje op Nieuwland 5. Terug in de drukte van de Rechtstraat vermeldde een gevelsteen dat daar tussen 1786 en 1787 Betje Wolff samen met Aagje Deken heeft gewoond. We namen ook even een kijkje in De Groene Zwaan die in 1625 waarschijnlijk als pakhuis werd gebouwd, maar daarna gebruikt als kerk, een Lutherse Kerk. Met het bekijken van het standbeeld bij de kerk werd de puzzeltocht beëindigd.
Waar iedereen al naar uitkeek was de tocht met de fluisterboot naar het eiland van Piet. Twee boten zetten koers en voeren langs het landschap dat zich koesterde in de zonnestralen. Tijdens de weldadige rust op het water passeerden we wuivende rietpluimen, eilandjes met torenhoog gegroeide bomen en nieuwsgierig toekijkende schapen en kippen. Stuurman Gerard Schokker vertelde dat in de jaren 60 veel Amsterdammers hier een eilandje kochten om er te recreëren. Het onderhoud bleek echter behoorlijk tegen te vallen, zodat ze aan de natuur terugvielen en hun eigen leven gingen leiden. De oorspronkelijke eigenaren blijken thans ook niet meer te achterhalen.  
  De huidige bezitters van de eilandjes, vaak agrariërs, wonen meestal in de omtrek. Ze hoeven niet meer, zoals vroeger, met de boot naar hun eiland te varen omdat overal bruggen werden gebouwd, waar ze met auto's en tractoren overheen kunnen. De pramen zijn afgeschaft, maar soms zie je ze nog ergens wel in een flink verroeste staat langs de waterkant liggen.
Het gezelschap arriveerde bij het eiland van Piet, waar aangelegd werd. Het verlaten van de boot bleek voor de vrijwilligers een hachelijk avontuur maar vele handen hielpen en zo geschiedde de ontscheping toch zonder nat pak en kon het paradijsje van Piet worden bewonderd.
Blijkbaar worden wel meer gezelschappen door Piet op zijn eiland gebracht, want er stond een grote partytent met lange tafels en banken. In een apare tentje werd door Jenny, geassisteerd door Joyce en Trees een heerlijke teaparty verzorgd. Hoewel: de thee was een glaasje fris en als bordjes fungeerde een servetje. Je moet je op zo'n plek immers behelpen!... Dat was echter niet het geval met de lekkernijen die werden aangeboden: allemaal zelf gekookt of gebakken, zoals een heerlijk quichetaart, gehaktballetjes, zalmrolletjes en soesjes.
Iedereen schaarde zich in de rij voor de lekkernijen want de vrijwilligers hadden wel een beetje lekkere trek gekregen na die wandeling en het bootje varen.
 
 

Leuke momenten gingen maar al te snel voorbij en om 15.45 uur was het weer afvaren naar het startpunt. Er werd echter nog wel een fijn staartje aangebreid door een stukje om te varen langs Graft.

De foto's in dit artikel zijn een selectie uit de hele serie, die op deze leuke vrijwilligersmiddag van Aangenaam werd gemaakt. Deze foto's zijn wel te zien als de hieronderstaande link wordt aangeklikt:

https://myalbum.com/album/iTTEdKTRrpIq