Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Voor wie eens wil proberen met speltmeel te bakken
Korenmolen De Nachtegaal heeft 1000 kilo's speltmeel in de aanbieding
Middenbeemster, 15 september 2016
   
 
Indachtig de enorme vraag naar speltmeel en een groot tekort daaraan in 2014, besloot akkerbouwer Jan van Kempen in 2015 een perceel met dit graan speciaal voor Korenmolen De Nachtegaal in te zaaien.
De oogst van 2015 was uitstekend, maar helaas bleek de vraag naar speltmeel volkomen te zijn ingestort. Er staat nu een hele stapel zakken vol heerlijk speltmeel, bijna 1.000 kilo, in de molen klaar voor de kopers.

Omdat De Nachtegaal eveneens te maken heeft met een houdbaarheidsdatum is de prijs van het dure speltmeel al verlaagd tot die van gewoon volkoren meel, namelijk €. 1,35 per kg. Daar bak je toch zeker twee luxe broden, vier heerlijke appeltaarten, stapels pannenkoeken of ruim honderd roomboterkoekjes van.
Het is natuurlijk heel moeilijk om zo'n grote hoeveel aan de particulier in zijn geheel te verkopen.
 

De stapel zakken met speltmeel

De meeste klanten zijn hobbybakkers en die komen hoogstens tien kilootjes tegelijk halen. Hoewel, met velen ben je sterk... en als heel Beemster met zijn bijna 9 duizend inwoners nu eens een speltbroodje ging bakken?
Het zou natuurlijk erg te betreuren zijn als deze voorraad moet worden afgeschreven en het zal de penningmeester van De Nachtegaal bovendien verdrieten.
Nu het nog even heerlijk fietsweer is, zal een stukje fietsen naar de Hobrederweg een heerlijk tochtje zijn. Maak eens een praatje aan de balie of met de molenaar en het is mogelijk de molen ook van binnen helemaal te bekijken. Dus wacht niet langer en stap op de fiets.

De molen is op woensdag van 12.00-16.00 en op zaterdag van 10.00-16.00 uur geopend.