Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Bakker Seed Productions Beemster Ondernemer van het jaar 2016
Dick Bakker en zijn team in de wolken
Middenbeemster, 9 januari 2017
Het lijkt wel of het nog niet goed is doorgedrongen tot Dick Bakker dat hij en zijn bedrijf Bakker Seed Productions aan de Purmerenderweg nr. 36 tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Beemster Ondernemers uitgeroepen werd tot Ondernemer van het jaar 2016. Zo nuchter ontvangt hij de verslaggeefster van deze site als een van de eerste journalisten die om een gesprekje heeft gevraagd. Natuurlijk is hij vreselijk blij en trots maar als hij mij uitnodigt om zijn kassen te bewonderen besef ik, dat mij een bijzondere gunst wordt verleend. Immers bezoekers in de kassen, daar houdt hij niet van. Dat is nogal logisch, want om die te betreden moet de uiterste hygiëne worden betracht. Die regels gelden bij dit bezoek maar uiteraard ook voor zijn team van plm. 50 medewerkers.
Voordat de 'heilige ruimte' kan worden betreden staat bij de entree al duidelijk aangegeven wat moet en wat niet mag: hygiënische bedrijfskleding, handschoenen en laarzen zijn voorgeschreven; handen en schoenen moeten worden ontsmet. Horloges, armbanden en ringen moeten af en telefoons of andere apparatuur, schrijfwaren en gereedschap mogen niet naar binnen. Al die voorzorgmaatregelen zijn hard nodig, is gebleken. Bakker heeft dat nog niet zo lang geleden ondervonden. Een virus bleek te zijn binnengedrongen en de kas moest worden leeggeruimd en ontsmet en de groothandel die zijn zaden afnam liet hem weten deze niet meer geïnteresseerd was in toekomstige leveringen.  
  Dat was een enorme financiële strop. Bakker en zijn team hebben zich met enorme moed er weer bovenop gewerkt. Niet alleen dat weer vanaf niets met lege kassen moest worden begonnen, maar er moest ook een nieuwe afnemer voor de zaden worden gezocht. Dat alles is in korte tijd gelukt en thans werkt het bedrijf weer op volle kracht.
Het onvermoeibaar streven van Bakker Seed Productions bleek in de Beemster Ondernemerswereld niet onopgemerkt te zijn gebleven; vandaar dat iedereen tijdens de Nieuwjaarsreceptie liet blijken het volkomen eens te zijn met het hem verlenen van de eretitel 'Ondernemer van het jaar 2016'.
Wie meer over het bedrijf waar zaden voor komkommers, tomaten, paprika's worden gekweekt, wil lezen kan dat ook doen op zijn goed verzorgde site www.bakkerseedproductions.nl. Sinds 2010 is het bedrijf GSPP (Good Seed and Plant Practices) gecertificeerd. Het is een nieuw internationaal systeem voor hygiëne in de zaadproductie en opkweek van jonge planten, dat het risico van besmetting van tomatenzaad en –planten met Clavibacter michiganensis (CMM) reduceert.

Verder met het bezoek:
Na de nodige voet- en handwassingen en gestoken in een bedrijfsjas gingen de schoenen nogmaals over een intensief reinigende ontsmettingsloopbank. Gelukkig mocht wel het fototoestel mee.
 

  En zo kon de eerste foto gemaakt worden van een reusachtig verlichte ruimte waar de paprikaplantjes in een paar weken al een aardige hoogte hadden bereikt. De fietsjes op de voorgrond laten gissen dat de afstanden in dit kassencomplex toch wel behoorlijk groot zijn. Om in de afgesloten kas zelf te komen is bij het openen van de toegangsdeur ook weer een aparte voorzorg toegepast.
Gevraagd over de nieuw soort verlichting voor kassen vertelde Bakker, dat voor zijn kassen dit systeem niet kan worden verwezenlijkt. Het Er zouden dan heel veel LED-lampen moeten worden aangeschaft omdat elk plantje apart moet worden belicht. Bovendien geven die ledlampen geen warmte af en moet op een andere manier verwarmd worden.
Uniek bedrijf
Dick te midden van zijn paprika plantjes... Rij aan rij en aan elk plantje wordt door de medewerkers een touwtje naar boven getrokken, waarlangs de steeltjes zich omhoog kunnen kronkelen. Als de plantjes bloeien, zullen de medewerkers met een penseeltje het stuifmeel op de stampers van soortgenoten aanbrengen. Als de paprika's groter zijn gegroeid en plukrijp worden de zaadjes gewonnen in een aparte ruimte. Vandaar gaan ze op wereldtournee, want Bakker Seed Productions levert de zaden aan een groothandel die agrarische bedrijven overal ter wereld voorziet van verantwoord geteeld zaad. Dit is in het kort wat er gebeurt.
 
  Je kunt wel stellen: Bakker Seed Productions is uniek in Nederland. Door alle maatregelen om te voeldoen aan de GSPP zijn de zaden prijzig. Maar dan heb je ook wel wat! Goedkopere zaden worden vanwege lagere loonkosten op andere locaties in de wereld geproduceerd.

Ook over de waterhuishouding wil Bakker wel wat vertellen. Het is een gesloten systeem en aangesloten op een enorm bassin met 9 miljoen liter regenwater. (Als je over de Beemsterringdijk rijdt), kan je dit bassin zien liggen. Het water wordt niet zonder meer toegepast. Het moet eerst worden ontsmet. Gelukkig komt het maar zelden voor dat er te weinig regen op de daken van de kassen valt.

Terug in de kantine bij een kopje koffie vertelt Bakker over de geschiedenis van het bedrijf, dat 19.000 m2 meet. Vanaf 1962 werden hier de eerste kassen in gebruik genomen. Dick Bakker, die zijn opleiding aan de Middelbare Tuinschool heeft gevolgd, is al de derde generatie Bakker die van vader op zoon aan de rijke Beemsterklei zijn bestaan ontleent en ook zijn zoon Rick, is zich al aan het voorbereiden op de Tuinbouw & Agribusiness op Hogeschool Inholland Delft.
Naast de oorkonde staat in de kantine ook het kunststuk dat deel uitmaakte van de prijs, die Bakker op maandag 9 januari mocht ontvangen.
Nog leuker is het de foto's te bekijken die in de loop der jaren van de werkzaamheden op dit bedrijf werden gemaakt: ploegen met het paard, de eerste tractor en het met de hand inzaaien, planten en wieden.

Toekomstgericht
Verwacht wordt, dat in 2050 nog eens de helft meer aan voedsel geproduceerd moet gaan worden dan nu het geval is. Daarom zal de vraag naar hoogwaardige zaden wereldwijd fors gaan groeien. Bakker verwacht dat zijn bedrijf in de toekomst aan die vraag ook een steentje zal kunnen bijdragen.
Door middel van belichting zal dan het hele jaar door worden geproduceerd.
Om belichting mogelijk te maken zullen de kassen echter eerst verbouwd moeten worden.

Wie van alles wil weten over het bedrijf kan deze link aanklikken