Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Prins Cees heeft een aanstekelijke lach!
Cees Oudhuis is Prins Carnaval 2017 bij De Leutige Kerckhaenen
Middenbeemster, 6 januari 2017    
Wie Prins Cees van het jaar 2017 van Carnavalsvereniging De Leutige Kerckhaenen uit Westbeemster ontmoet, krijgt meteen het gevoel, dat deze man absoluut geknipt is voor dit verantwoordelijke ambt. Zijn amicale groet, stevige handdruk, aanstekelijke lach en warme stentorstem geeft al direct vertrouwen, dat het met het 44 jarig jubileum van De Leutighe Kerckhaenen dit jaar wel zal lukken.
Voor het krijgen van aandacht hoeft Cees Oudhuis niet eens zijn steek op te zetten of Alaaf! te roepen, maar bij dit interview bleek hij zijn hele prinsengarderobe te hebben meegenomen: steek, cape en versierselen, zoals die van de Federatie van Carnavalsverenigingen waar hij bestuurslid is.
In de 33 jaar dat hij lid is van de Carnavalsvereniging De Leutige Kerckhaenen is Prins Cees gekneed en gevormd en hij weet ook dat een club die zoveel jaren bestaat ook wel eens een minnetje kent. Daarom heeft hij in de aanloop naar het jubileum de leden weer eens flink bij de les geroepen om er samen weer een knalfeest van te maken.
Feest op 21 januari in de Kerckhaen
Hij verkneukelt zich al over de reünie waarbij bijna alle 30 oud-prinsen van de club hun opwachting komen maken. Hij rekent op zeker 30 prinsen met hun hofdames en -waar het kan- in tenue en anders in zwarte broek en wit overhemd. Immers niet alle prinsen bezitten, zoals hijzelf, een eigen kostuum. De prachtige steek die hij heeft laten maken is een wonder van naaldsierkunst en de zwarte fluwelen cape is door zijn echtgenote Afra gemaakt. "Ja, je moet als prins wel een gezin hebben, dat achter je staat; een vrouw die zorgt dat je netjes voor de dag komt, maar ook de kinderen doen mee". Vorig jaar waren twee van zijn dochters hofdame en dit jaar hoopt hij dat ook de derde dochter tot zijn hofhouding zal behoren.
 
  Bezoek en tegenbezoek
De Kerckhaenen brengen ook bezoeken bij andere verenigingen en een keer gingen ze zelfs in de richting van Vlijmen, waar carnaval gevierd wordt met optochten. "Dat was in Westbeemster helaas niet te verwezenlijken. We konden immers niet genoeg praalwagens versieren. We hebben het daarom eens een keer geprobeerd met versierde fietsen. Maar dat is ook niets geworden." Dus houden de Leutige Kerckhaenen het maar op feesten en het afleggen van gezellige bezoeken bij Carnavalsverenigingen in de omtrek. "Als je dat niet doet, dan komen ze ook niet bij jou", aldus Cees. Daarom hoopt hij op een grote schare tegenbezoekers in de Kerckhaen.
Carnaval is volgens Prins Cees een sociaal feest, waar behalve het hebben van lol met elkaar ook aandacht en gezelligheid aan de gemeenschap wordt gegeven. Dat houdt in dat de prins in zijn regeerperiode die tot 26 februari duurt, met zijn gevolg ook bezoeken aflegt bij zieken, ouderen en scholen en voor de kinderen is er een feestmiddag met een poppenkast. "De Lourdesschool heeft ons bezoek al ingeroosterd,"vertelt hij. "Het zou fijn zijn als we dit jaar ook weer een hofhouding met jeugd hebben, maar het valt niet mee om die te interesseren. Daar moeten we dus nog even hard aan trekken."
In 2010 had de vereniging een prachtige jeugdploeg, die mee op stap ging."
 
  Al snel komt het gesprek op de prinsen in het verleden en Cees heeft er dus heel wat meegemaakt. Hij herinnert zich Tom Kroes, die in een berenpak mee moest doen met de poppenkastvoorstelling, de Oosterse Prins Ghalid en Jan Worp in 2010. Dat een Prins rijk moet zijn om iedereen te kunnen tracteren vindt Prins Cees onzin. Het enige dat het hem kost is het laten maken van de onderscheidingen. Zelf heeft hij er 120 en die gaat hij uitdelen tijdens bezoeken aan andere carnavelsprinsen en andere versierselwaardige gasten tijdens de feestmiddag. Maar ook hing hij deze interviewer officieel een versiersel om. "Je doet goed werk met De Beemster Bengel", verklaarde hij "en daarom is deze onderscheiding van harte gegund."

Het was leuk om met deze vrolijke, maar ook wel bijzonder nuchtere man een gesprek te voeren. Hij neemt de wereld zoals die is en zoekt de zonnige kanten, al verklaarde hij, dat het ook wel eens nodig is de moeilijke weg te bewandelen.
Een paard had hij niet bij zich, maar hij poseerde, geheel in het pak gestoken, voor zijn prinselijk vervoermiddel dat hij vaak gebruikt om er de gemeenschap een dienst mee te bewijzen.

Voorlopig ziet hij met pretoogjes de komende feesten tegemoet. Alaaf!

Zie ook de Agenda