Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Cor en Lida Roet gaven historische fotoblik op neringdoenden
Bedrijvigheid aan huis, met bakfiets, slee, honden, kettekar of Fordjes
Middenbeemster, 26 januari 2017
Dit is de 'voorpaginafoto' van de diapresentatie die op 26 januari door het echtpaar Cor en Lida Roet in Onder de Linden werd gegeven over neringdoenden in de Beemster in de eerste helft van de 20ste eeuw. Deze avond was een reprise van de voorstelling in november 2016 door het Historisch Genootschap Beemster. Er moesten wegens te grote toeloop toen zo veel belangstellenden weer naar huis gestuurd worden. Dus Cor en Lida deden het op verzoek nog een keer dunnetjes over en weer was de zaal van Onder de Linden tot de laatste plaats bezet.
Deze foto is niet alleen zo bijzonder omdat op deze plek in Middenbeemster, 'De Buurt' zoveel is veranderd, maar ook omdat die opname werd gemaakt tijdens een ballonvlucht. Zo is op de plek waar toen een boerderij stond thans de supermarkt gebouwd. "In die toenmalige dubbelbewoonde boerderij waren trouwens ook twee winkeltjes gevestigd", vertelde Cor Roet. En deze informatie was dus het begin van een 'commerciële' rondgang door heel de Beemster, langs alle caféetjes, winkels, boerderijen en werkplaatsen waar Beemsterlingen bezig waren hun dagelijks brood te verdienen.
Hobby
Beemster mag zich gelukkig prijzen met een inwoner die een hartstochtelijk verzamelaar is van álle foto's en ansichtkaarten die in het verleden zijn gemaakt en het is fijn dat hij die bij speciale gelegenheden aan anderen wil laten zien. Ook voor deze site stelt hij regelmatig foto's ter beschikking.
Samen met Lida bedacht hij een diarondje Beemster waar hij van alle bedrijven en bedrijfjes langs de weg wel een foto bleek te bezitten, meestal met de trotse winkeliers, venters en ambachtslui met de hele familie en in vol ornaat erbij.
Bakkerijen
Vooral bakkerijtjes bleken in Beemster zeer goed vertegenwoordigd. Dus in deze tak van kleinbedrijf viel blijkbaar wel wat te verdienen. Als je het maar slim aanpakte, d.w.z. service verlenen aan de klanten en die ging vaak heel ver! Ze gingen zelfs een dag vantevoren bij de klanten langs om te vragen wat er nodig was. Zo was er een bakker in Westbeemster recht tegenover de kerk, die op zondagochtend bakte, een service die door de kerkgangers zeer gewaardeerd werd. Vonden ze na de kerkdienst lekker vers brood klaargelegd in hun karren.
Venten en vervoer
Niet alleen waren het broodventers, er waren vele slagers, groentemannen, melk- en schillenboeren die langs de deur kwamen en natuurlijk viel er ook wel wat te vervoeren naar Purmerend, de marktstad. Kortom: het was een bonte mengeling van grote en kleine ondernemers en Cor Roet wist ze allemaal bij naam en toenaam te noemen.
Slagers showden hun geslachte varkens voor de winkel en smeden zetten grote reclame-borden buiten ter aanprijzing van hun kwaliteit, die overigens soms nogal eens twijfelachtig bleek te zijn. Rond de jaren 20 van de vorige eeuw werden hier veel bussen (carosserie en chassis) gebouwd die nodig waren ter vervanging van het opgeheven tramvervoer van Amsterdam naar Alkmaar.

Eigenlijk kon je voor alles wat in het dagelijks leven nodig was overal in Beemster wel terecht. Er waren zelfs winkeltjes voor potten en pannen, serviesgoed, petroleum en zelfs een manifacturenzaakje, waar garen en band, hemden en babykleding verkocht werden.
Vooral in de winter waren de wegen slecht begaanbaar en dus voldeden die winkeltjes aan een behoefte.
En de meeste cafés, waar er ook een heleboel van waren, hadden naast de tapdeur tevens toegang tot een winkeltje waar van alles werd verkocht. Bijzonder was ook te horen dat er in Beemster meel met een elektrische machine werd gemalen (zie de foto).

Het publiek, waarvan velen zich nog iets van vroeger herinnerden, verveelde zich niet. Er werden opmerkingen geplaatst zodat Cor Roet kon zelfs nog nieuwe informatie kon noteren.