Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Voorleesontbijt in Bibliotheek Beemster met 'De Kleine Walvis'
Wethouder Barbara Jonk las voor aan groepen 1 en 2 van Blauwe Morgenster
Middenbeemster, 25 januari 2017    
Twee wethouders van de Gemeente Beemster hadden graag de voorleestaak op zich genomen voor de kindertjes van basisschool De Blauwe Morgenster en Ootje Tontel in Middenbeemster. Voor de groep 1 en 2 van De Blauwe Morgenster was het wethouder Barbara, die in de Bibliotheek Beemster het kleine grut verwelkomde, dat klokslag 9.00 uur met juf Brigitte arriveerde.
  Nadat ze zich allemaal op de klaar staande stoeltjes en krukjes rond de voorleesbank hadden geïnstalleerd maar voordat bibliotheekjuf Tonny de voorleesdame introduceerde, hield ze eerst een gezellige babbel met de kindertjes over walvissen. Bijvoorbeeld over hoe groot een walvis wel kan zijn. "Nou, zo groot als de bibliotheek wel", was een van de antwoorden. En het kleine publiek wist nog heel veel meer over walvissen. "Die zwemmen in de oceaan en als ze ademhalen komen ze naar boven en spuiten dan net als een fontein en walvissen kunnen ook last hebben van een storm en vooral de kleine walvisjes kunnen niet tegen de stroom op." Tevens werden de vlaggetjes met mooie plaatjes bewonderd.
Het was een gezellig praatje vooraf. Daarna ging voorleesjuf Barbara uit het bekroonde kinderboek 'De kleine walvis' voorlezen. Maar eerst vroeg ze de kindertjes eens lekker dicht om haar heen te komen zitten. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Ze kropen lekker tegen haar aan, terwijl zij het prachtige boek 'De kleine walvis' te voorschijn toverde.
Dit prentenboek werd door Benji Davies geschreven en prachtig geïllustreerd.
Het verhaal gaat over een kleine walvis die door de storm zijn moeder is kwijt geraakt en aanspoelt aan het strand waar een kleine jongen hem vindt. In zijn karretje neemt hij de vondeling mee naar huis en stopt hem in de badkuip. Daar paste het walvisje precies in.
 
 
Groot was de aandacht voor wat juf Barbara vertelde en de plaatjes werden uitgebreid besproken. Natuurlijk leverde het veel pienter commentaar op.   Maar toch, voor die hele kleintjes kan de boog niet zo erg lang gespannen zijn. Vermoeidheid speelde ze parten. Oogjes werden dromerig en er kwam zelfs een duimpje aan te pas.
  Krentenbollen en mandarijnen
Maar misschien hadden ze ook wel een beetje honger omdat ze nog niet ontbeten hadden. Dat zou tijdens dit voorleesontbijt gebeuren en de krentenbolletjes, de pakjes met drank en de mandarijntjes stonden al klaar. Bibliotheekjuffen Tonny en Marjon deelden alles gul rond en al gauw was de schaal helemaal leeg.
Wat een geweldig leuk uurtje was dit geweest, vonden ze allemaal.
Tot slot schreef wethouder Barbara een opdracht in haar boek en overhandigde dit aan juf Brigitte, zodat 'De kleine walvis' in de klas nog eens voorgelezen en bewonderd zou kunnen worden.
Voor de kindertjes die het verhaal ergmooi vinden is er ook een CD met een liedje waarin het verhaal van de kleine walvis wordt verteld. Bibliotheekjuf Ronnie las het gedicht voor.

Er stond nog een tafel met alle nieuwe kinderboeken, allemaal even mooi.