Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links

Beemster Accordeon Vereniging zorgde voor oergezellige avond
Met de koorleden eens een beetje meer in de schijnwerpers
B

Westbeemster, 25 november 2017
Er is heel veel goeds te zeggen over het herfstconcert door Accordeon Vereniging Beemster onder leiding van dirigent Aaf Dekker, op zaterdag 25 november 2017. Als vanouds werd opgetreden voor een welgemoed publiek en dus waren muzikanten en zeker ook de zangers er helemaal klaar voor. De uitstraling vanaf het podium was feestelijk met alle plantjes, die in de pauze verloot werden.
Mijnheer de baron is niet thuis
De uit te voeren werken werden aangekondigd door Carla Roet, die het publiek een interessante muzikale reis over de hele wereld beloofde. En daar strooiden de accordeonisten meteen maar een sausje Noche de Estrellas, een Argentijnse tango, overheen.
Het was ook weer het oude recept: eerst een stukje instrumentaal en daaropvolgend een muziekje waarin het koor zich helemaal kon uitleven. Dat bleek wel uit het tweede uit te voeren werk: Meneer de baron is niet thuis. Vol overgave en fortississismo kwamen de schuldeisers bij de baron langs, maar die kwam er niet voor uit het bad...
De uitvoering van Besame Mucho bleek een echte tear jerker, waarbij koorleden zelfs de zakdoeken te voorschijn haalden.
Uitgelaten ging het het er echter aan toe bij het muziekstuk Jeugdherinneringen dat als laatste voor de pauze werd gespeeld en waar kinderliedjes uit grootmoeders jeugd werden gezongen, zoals Onder moeders paraplu, in Holland staat een huis en Ik zag twee beren. Leuk was de 'performance van de vier weverkens die naar de botermarkt gingen en en daar de kwezelkens ontmoetten.
Nog een beetje gewaagder was het loze vissertje... Afijn... de zangers hadden er enorm plezier in maar ook de dames en de heren in de zaal, die uitgenodigd waren om lekker mee te zingen.
Voor de pauze kwamen echter ook heel mooie serieuze klanken uit de accordeons. Bij het spelen van Von der Wolga zum Urtal wist dirigent Aaf Dekker prachtige fraseringen aan te brengen. Evenzo bij het ingetogen werk uit de opera-comique Zemire en Azore van de Beglische componist Ernest Grétry dat op deze avond even ontroerend klonk als indertijd de versie zoals die altijd gespeeld werd tijdens de uitzending van de TV serie Ontdek je plekje. Ja, het orkest in de hand houden, daar is de dirigent zeer zeker een meester in, maar het koor is andere koek. Daarom was voor dit concert wellicht gekozen het koor eens een prominentere plaats te laten innemen.
Na de pauze werd begonnen met Bluesette, dat bekend is geworden door Toets Tielemans. Daarna een medley van Joe Dassin die deels franstalig gezongen maar ook in het Nederlands, zodat het publiek het Kleine Café aan de haven' lekker kon meezingen. Tenslotte nog een onvervalste wals met de 'Valse Musette', de meedeiner 'Adieu, mein kleine Gardeoffizier' en de circusklanken in 'Zirkusleben'.