Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Na 75 jaar een monument voor de aircrash in Westbeemster
Zeven omgekomen bemanningsleden moeten alsnog worden geëerd
   
Beemster, 20 november 2017

In de nacht van 25 op 26 juni 1943 werd een geallieerde Lancaster bommenwerper boven de Nederlandse kust in brand geschoten. Het toestel, de ED 988, geladen met bommen voor Duitsland, kwam na een glijvlucht om 00.54 uur in Westbeemster neer in het weiland achter de boerderij van J. Scheringa, schuin achter de kerk.
Bij die crash vonden drie bemanningsleden de dood: navigator Leonard Mepsted en de schutters Lawrence Porritt en Leonard Bennett. Zij werden door de Duitsers geborgen en drie dagen later in Amsterdam begraven. Ongeveer twee uur na de crash ontplofte het vliegtuig. Door de kracht ontstond een diepe krater. Een van de motoren werd gelanceerd over de pastorie waarna deze zich in de muur van De Kerckhaen boorde.
Na de ontploffing werd van de andere vier bemanningsleden – gezagvoerder Leslie Naile, Charles Reynolds, Cyril Connah en John Dillon – niets meer vernomen en staan officieel te boek als MIA (missed in action).
Volgend jaar 26 juni is het precies 75 jaar geleden dat dit ongeluk –in termen van mensenlevens- het grootste dat in de Beemster plaatsvond tijdens WOII. Direct na de oorlog richtte J. Scheringa al een verzoek aan het toenmalige gemeentebestuur om een monument voor deze zeven op te richten. Dat verzoek werd helaas niet ingewilligd.
Een aantal bewoners uit (West)Beemster heeft nu het initiatief genomen om alsnog een bescheiden monument ter nagedachtenis aan de gesneuvelden en vermisten te realiseren.

De voorkeur van de huidige werkgroep gaat uit naar de plek waar de motor tegen de muur van De Kerckhaen tot stilstand kwam. De werkgroep, gesteund door het Historisch Genootschap Beemster, hoopt door middel van ‘crowdfunding’ ongeveer € 2.800 bijeen te brengen voor de kosten van het vervaardigen van een eenvoudige gedenksteen.
Mede door dit initiatief is de discussie over de aircrash en zijn nasleep weer op gang gekomen. De werkgroep ziet als onderdeel van haar taak deze discussie een platform te bieden.

Voor meer informatie, zie: www.monumentaircrashwestbeemster.nl.
Reacties zijn ook welkom op: info@monumentaircrashwestbeemster.nl 
Het Historisch Genootschap Beemster stelt een speciale bankrekening beschikbaar: NL92RABO0367 350009. S.v.p. vermelden ‘Monument Westbeemster’.