Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Klein concours Beemsters Fanfare viel in de smaak bij de jury
    Middenbeemster, 4 oktober 2017
Beemsters Fanfare organiseerde op zaterdag 4 november weer het bijna al traditionele herfstconcert in de sportzaal van De Kuijk in Middenbeemster. Dit keer in de vorm van een echt, maar bescheiden concours, waar behalve de initiatiefnemer nog twee muziekgezelschappen aan deel namen, namelijk St. Caecilia uit Zwaag en New Brass & Rhythm uit De Goorn.
Omdat het een concours betrof, was op deze avond tevens aanwezig componist en dirigent de heer Jan Bosveld, die van elk orkest een speciaal ingestudeerd werk, natuurlijk met een voor het betreffende orkest een behoorlijke moeilijkheidsgraad, kwalitatief zou gaan beoordelen.
Beemsters Fanfare weet zich uiteraard verzekerd van een grote schare fans, maar bij zo'n concoursavond zijn natuurlijk ook veel bewonderaars van de andere orkesten aanwezig, zodat de concertzaal van De Kuijk tot op de laatste plaats bezet was. Het vaandel van Beemsters Fanfare was dit keer niet op het podium opgesteld, maar wel twee moderne vanen.
Beemsters fanfare startte met het breed opgezette The Pacific door Blake Neely en daarna klonk Royal Salute van Philip Sparke. Zo had de Fanfare zich voorbereid op het uitvoeren van het te jureren werk: 'Scadawerth' van Jan Bosveld en het kwam mooi uit dat jurylid Bosveld zijn eigen compositie nu eens kritisch zou gaan beoordelen. Natuurlijk zaten in dit werk heel wat moeilijke passages en valkuilen. Het is een beschrijvende compositie over het dorp Scadawerth in Friesland, dat omstreeks 1440 letterlijk zomaar uit de sterrenhemel was komen vallen. Dat viel dan ook met een enorm lawaai in de muziek te horen. Dat de tijd het dorpje door de eeuwen niet onberoerd heeft gelaten, was ook waarneembaar: jaargetijden, veldslagen en armoede. Daar tussendoor klonken plotseling en bijna onverwacht een paar kleine solistische strofen, die soms toch wel wat onzeker klonken.
Het volgende orkest: St. Caecilia uit Zwaag o.l.v. Lex Bak, ving aan met het gevoelig gedragen 'A little prayer', als ware het een klein gedicht, geschreven door de dove componist Evelyn Glenne, maar het orkest dook daarna meteen op het te jureren werk:'Clouds' . Hierin worden drie wolken beschreven: stapelwolken, schaapjeswolken en tenslotte donderkoppen die naderend onheil aankondigden en zich daarna natuurlijk verpoppen tot hevig onweer. Dat alles was prachtig omschreven door componist van Eric Swiggers. Als slot van dit optreden klonk 'Puttin'on the Ritz', waarin saxofonist Lorenzo Bocci soleerde.
Na de pauze kondigde het enthousiaste jeugdorkest New Brass & Rhythm o.l.v. Atie Lust, zich met veel flair aan met de pittige mars 'Spaceman' van T.J.Powell. Dit orkest had Diogenes van Jacob de Haan gekozen als te beoordelen werk. De compositie beschrijft het karakter van Diogenes. In tegenstelling tot de verbeelding stemmende muzikale stories van de twee voorgaande te jureren werken waren de ideeën van de Griekse filosoof van 400 jaar v.Chr. lang niet zo makkelijk in de klanken thuis te brengen. Een flink zware kluif dus voor het meerendeel uit jeugd bestaand orkest. In de compositie Star of the East liet Niels Dijkstra een prachtige solo op trombone horen.
 
En daarna was het tijd voor het oordeel van Jan Bosveld. De speaker van deze avond, Nicole Hageman nodigde hem en de drie voorzitters van de muziekverenigingen uit naar voren te komen. Bosveld had wel wat op- en aanmerkingen. Zo vond hij Beemsters Fanfare een spierballenorkest met een teveel aan testosteron, St. Caecilia kreeg een pluim voor de lieflijke uitvoering van The Clouds en New Brass & Harmony loofde hij voor het bruisend enthousiasme.