Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links

In kader van werkgroep Monument Aircrash Westbeemster
Remembrance Service op Nieuwe Oosterbegraafplaats Amsterdam
en 'The last post' werd geblazen door Martin Stroet

Middenbeemster/Amsterdam 11 november 2017

In het kader van Remembrance Service heeft de Beemsterling Vincent Falger op 11 november 2017 een bezoek gebracht aan de De Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Daar heeft hij twee graven bezocht van de drie omgekomen vliegeniers van de in de nacht van 25 op 26 juni 1943 neergestorte Lancaster bommenwerper ED988 in Westbeemster: Leonard Bennett (linker steen, tweede naam), Ronald Mepsted en Leonard Porritt (rechter steen).
Falger is de secretaris van de werkgroep Monument Aircrash Westbeemster die half november 2017 naar buiten is getreden om in Westbeemster een monument op te richten voor de bemanning van de neergestorte Lancaster.
Als datum voor de onthulling van het monument is geprikt 26 juni 2018, precies 75 jaar na die vreselijke ramp, die voor heel wat beroering in Westbeemster heeft bezorgd en waarover nog steeds door ouderen herinneringen worden opgehaald. Het heeft inderdaad lang geduurd. Maar ´beter laat dan nooit' is de slogan van de leden van de werkgroep.

Zie de uitgebreide eigen website
wwww.monumentaircrashwestbeemster.nl

All jaren lang waren stemmen opgegaan om de omgekomen bemanning van het neergestorte vliegtuig te eren, maar het was tenslotte Nic van Baar, die genoeg interesse opwekte om een werkgroep van de grond te krijgen waarmee dit verzuim eindelijk eens goed gemaakt zou gaan worden.
De leden naast hem zijn: Pieter Beemsterboer, Geert Heikens, Vincent Falger en Erny van de Kleut. Ze kregen allemaal een taak:

  • Niek is voorzitter,
  • Vincent bekleedt de functie van secretaris.
  • Pieter penningmeester (belangrijk want de taak van de werkgroep is natuurlijk geld bijeen te krijgen door middel van crowdfunding)
  • Geert heeft de Public relations op zich genomen, versturen van persberichten enzovoort
  • Erny heeft zich over de website gebogen en zal uiteraard via dit medium wat achtergrondverhalen schrijven over de vorderingen van de werkgroep.

Als initiator en medeschrijver van De Nieuwe Kroniek voor de Beemster in 2012 waarin hij veel aandacht besteedde aan de periode rond WOII is Falger natuurlijk zeer geïnteresseerd in de historie van de Beemster. Daarom besloot hij op 11 november tijdens Remembranceday een bezoek te brengen aan de oorlogsgraven in Amsterdam. Hij maakte daarover het volgende verslag:

..."Vandaag bezocht ik de Oosterbegraafplaats in Amsterdam waar op het ereveld voor de geallieerde gevallenen de jaarlijkse 11 November- Remembrance service werd gehouden. Mrs. Pat Beattie, lid van de Royal Air Force Association in the Netherlands, had mij aanbevolen dit mee te maken omdat hier allerlei contacten zouden zijn te leggen die voor ons nuttig kunnen zijn. De dienst zelf was zeer mooi en daardoor indrukwekkend en werd o.a. opgeluisterd door een zeer zuivere 'Last Post', gespeeld door Martin Stroet die wij ook kennen van de jaarlijkse 4 mei-viering op 't Landje.
Veel kransen, veel kinderen (van de Engelse school en, bijzonder!, veel Poolse kinderen - er liggen heel wat Poolse vliegers begraven), een flink aantal hoogwaardigheidsbekleders, en het twee keer langzaam overvliegen in formatie van drie kleine vliegtuigen. Iedereen had een 'poppy' op, het kunststof-klaproosje dat hét symbool van de loopgravenoorlog uit de Eerste Wereldoorlog is geworden. Op de foto's zie je dat ik drie houten kruisjes met een poppy erop plant aan de voet van de twee grafstenen van 'onze' gesneuvelden.
Dit jaar deed voor het eerst ook de (vrouwelijke) Duitse consul-generaal mee. Naderhand diplomatiek genetwerkt: de Britse consul-generaal, de President van RAFA-Nederland, de dominee (die ook op 4 mei in ZOB meedoet en van 'onze' crash nog nooit gehoord had), een Engelse NATO-officier gelegerd in Duitsland en niet te vergeten Johan Graas van de Air Recovery Group uit Fort Veldhuis. Iedereen was zeer geïnteresseerd in ons project, en ik kreeg de indruk dat dat niet uit beleefdheid was.

Als wij onze gedenksteen van de grond aan de muur krijgen - en dat mag niet mislukken - dan voorzie ik op 26 juni een indrukwekkend gezelschap dat daar graag bij wil zijn.
Iemand zei dat het hem niet zou verbazen als er een delegatie uit Leeming, de basis van het 100 Squadron, speciaal zou overkomen. De Engelsen stellen er een eer in om dit soort gelegenheden stijlvol op te luisteren; ze zijn er tuk op. De voorbereiding van die ceremonie is een klus apart en Mrs. Beattie zal graag van advies dienen en doorverbinden waar nodig. Al met al een gedenkwaardige ervaring..."

Aldus Vincent Falger. Er staat de werkgroep, die onder de vleugels van het Historisch Genootschap Beemster regelmatig bijeenkomt in de bibliotheek van Westerhem, dus een heleboel werk te wachten.

Remembrance day (Wikipedia)
Remembrance Day, ook wel Armistice Day of Poppy Day is in het Verenigd Koninkrijk en andere landen van het Gemenebest de dag waarop de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog en alle oorlogen en gewapende conflicten sindsdien worden herdacht.De herdenking vindt plaats op 11 november maar de eigenlijke plechtige herdenking vindt plaats op de zondag die het dichtst in de buurt ligt van die datum. Die dag wordt Remembrance Sunday genoemd. De datum 11 november is de dag waarop in 1918 de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op de zondag wordt om 11.00 's ochtends overal in het land twee minuten stilte in acht genomen en worden er kransen gelegd. De nationale herdenking vindt plaats bij de Cenotaaf op Whitehall in Londen. Kransen worden gelegd door de koninklijke familie, de regering, vertegenwoordigers van de andere politieke partijen, en de stafchefs van de Britse landmacht, luchtmacht en marine. Ook zijn de hoge commissarissen van het Gemenebest aanwezig. Na het officiële gedeelte volgt een defilé van oorlogsveteranen.