Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Sinds september Formulierenbrigade in Bibliotheek Beemster
Inloopuur van 9.00-10.30 uur
   
Middenbeemster, 28 november 2017

 

Normaliter is Bibliotheek Beemster op donderdagochtend gesloten voor publiek. Echter de formulierenbrigade, vrijwilligers die mensen graag helpen bij het invullen van formulieren. Zo zaten daar op donderdag, 16 november Annelies Blumers en Bart Smit getweetjes van 9.00-10.30 uur te wachten op burgers die zich geen raad weten met alle papieren die ze van diverse instanties krijgen toegestuurd.
Ook kan het zijn dat Beemsterlingen iets willen regelen maar niet weten hoe dat aan te pakken. Neem bijvoorbeeld het aanvragen van een OV kaart. Het lijkt zo eenvoudig voor mensen die beschikken over een internet, maar juist diegenen die nog niet zo digitaalvaardig zijn wagen zich daar niet aan.

Dan wordt het minder gemakkelijk om die OV kaart te krijgen want dan moeten ze naar Purmerend, naar het busstation en meestal zijn ze ook al niet zo goed meer ter been.
Gelukkig blijken de meeste Beemsterlingen wel iemand in de familie- of kennissenkring te hebben, die voor deze mensen een OV kaart via internet kan aanvragen, maar dat is niet altijd het geval. Juist in dat geval kan de formulierenbrigade een uitkomst zijn om aan dat begeerde OVpasje te komen. Dat wil zeggen: ze kunnen helpen bij de aanmelding en deze activeren, maar via internet geld overmaken daar wagen ze zich om toch wel begrijpelijke reden niet aan. Dat moet de betrokkene zelf via een bankoverschrijving doen.

 
  Andere voorbeelden van vragen waar Beemsterlingen zich achter de oren krabbelen en door de formulierenbrigadiers geholpen kunnen worden, zijn bijvoorbeeld het overstappen naar een andere telefoonaanbieder, zorgverlener of energiebedrijf maar zeker voor sociale en juridische kwesties worden ze naar het juiste adres verwezen.
Bijvoorbeeld: iemand is pas in de Beemster komen wonen en heeft een slootje bij zijn huis. Dan krijgt hij te maken met de Uitwaterende sluizen en de schouw. Hij is dan namelijk verantwoordelijk voor het schoonhouden van het stukje sloot bij zijn huis. Heeft hij ook nog nooit van gehoord...

Annelies en Bart, die samen met nog vier andere vrijwilligers vanaf de start in september bij toerbeurt aan de tafel in bibliotheek Beemster zitting hebben, weten dat ze daar heus niet voor niets zitten... Maar toch is er nog bijna niemand binnen gelopen om hun hulp in te roepen en daarom konden ze tijdens mijn gesprek op 16 november ooknog niet echt voorbeelden uit de praktijk noemen. Het is daarom heel jammer voor de enthousiaste inzet van deze vrijwilligers die hier hun ochtendje in ledigheid doorbrengen.
Annelies en Bart hebben ervaring in het geven van informatie op allerlei gebied. Beiden hebben eerder in een dienstverlenende sector gewerkt.

 
Dus, niet vergeten: elke donderdag van 9.00-10.30 uur zetelt de Formulierenbrigade in Bibliotheek Beemster aan het Tobias de Coeneplein in Middenbeemster!