Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Jeannette en Irma, de nieuwe en de scheidende secretaris
van de Floraliavereniging in Noordbeemster
Het floraliaweekend is dit jaar 9/10 september
Noordbeemster, 9 april 2016    

Overal is de lente in volle pracht uitgebroken. De weilanden liggen er fris en groen bij en de koeien lopen al buiten. De bomen een struiken tonen een groene waas. Dus tijd voor de Floraliavereniging van Noordbeemster om aan de bloemen en plantjes te denken die in mei bij alle leden van de vereniging moeten worden thuisbezorgd.
De nieuwe secretaris Jeannette Hommers heeft er nu al haar handen vol aan, want daar komt een hoop administratief werk bij kijken.
Ze weet zich gelukkig nog wel gesteund door haar voorgangster, Irma Kwantes, die de secretariaatsstukken begin april bij haar kwam bezorgen. Jeannette was pas twee jaar actief bestuurslid en nu dus al tot secretaris benoemd.
Omdat de Floralia slechts één keer per jaar voor groot publiek in een weekend naar buiten treedt, was het leuk eens aandacht te geven aan een club, die overal in de Beemster verspreid meer dan 250 honderd leden telt.

Hoewel Jeanette in Noordbeemster woont, is ze in Westbeemster zeker geen onbekende. Ze is namelijk onderwijzeres aan de Lourdesschool.
Ze verheugt zich al op het komende Floraliaweekeind in september, zeker waar het betreft de activiteiten van de kinderen.
Maar eerst moeten de plantjes nog worden bezorgd en dat betekent lijsten en adressen samenstellen van de wijken die vrijwilligers moeten gaan bedienen. Zelf neemt ze ook een wijk voor haar rekening. Ze heeft er alle zin in en hoopt dat zij dit werk net zo precies zal gaan doen als haar voorgangster.

Na mei is het dan even stil en zullen de leden alle zorg gaan besteden aan het opkweken van hun pleegkindjes'', opdat die op zijn allermooist zijn als eind augustus/begin september als de Floralia tentoonstelling wordt gehouden. "We zijn als floraliavereniging al bijzonder omdat we nog steeds het onderdeel planten in ons pakket hebben, zegt Jeannette. "Veel Floraliaverenigingen zijn daar inmiddels al mee gestopt, maar wij vinden het dat dit er in moet blijven, " aldus Irma. Dus worden de leden nog steeds huis-aan-huis bevoorraad met de voor dat jaar gekozen soorten planten, inclusief het door Jeannette samengestelde verzorgadvies. De dames kunnen al wel verklappen om welke plantjes het in 2017 gaat.

 
De volwassen leden krijgen een Fuchsia en een Franse geranium en twee dahliaknollen.
 

Voor de kinderen is er een ' Suzanne met de mooie ogen' , een courgette plantje en twee dahlia's.

 
Een dag voor de tentoonstelling worden de vrijwilligers weer ingezet om bij alle leden thuis de planten weer op te halen. Dat is veel tijdrovender dan het bezorgen, want niet iedereen is thuis of heeft de plantjes voor de deur staan.
De zaterdagochtend voor de tentoonstelling is het altijd een compleet 'gekkenhuis'. Alle inzendingen moeten dan door een jury beoordeeld worden. De stellingen langs de wanden van de landbouwschuur van de familie Ruijter aan de Middenweg worden helemaal vol gezet met bloemen en planten en bloemstukjes. "Bij elke inzending hoort een kaartje met de naam van de inzender en dat is werk voor de secretaris.
"Het ene jaar lukt het verzorgen van de planten wel eens beter dan het andere", verklaart Jeannette. "Het komt zelfs voor dat, als ik de planten thuis kom ophalen de mensen vinden dat ze niet mooi genopeg zijn voor de tentoonstelling en ze niet willen mee geven."
 
  Naast het verzorgen van de plantjes kunnen de leden ook meedoen aan de creatieve wedstrijd. Dit jaar is de opdracht: 'Maak een miniatuurtuintje". Volgens de creatieve juf Jeannette kan dat met allerlei materiaal gebeuren, bijvoorbeeld in een jampotfles of op een bordje. Jeannette hoopt dat dit jaar weer eens wat meer huisvlijt wordt ingebracht. Dat is de laatste tijd aardig teruggelopen. Net als bij de plantjes zijn de mensen huiverachtig om iets mee te geven: een schilderijtje, tekening, een borduurwerkwerk of poppenkleertjes, maar ook een vogelhuisje of meubelstukje. Het kan allemaal. Jeannette zal bij de uitnodiging voor het Floraliaweekend nog een extra oproep voor het inleveren van huisvlijt doen.

En dan is het zover... De vlag kan worden gehesen en het feestweekend kan beginnen. Voor de kinderen, die in de laatste jaren steeds talrijker op deze middag komen is er een voorstelling: een poppenkast of een goochelaar. Dan zijn er daarna een heleboel spelletjes te doen en het rad van avontuur snort.
Voor de ouderen is er 's avonds feest tot in de kleine uurtjes en op zondagmiddag wordt het feest weer in alle luister voortgezet.
Er worden ook muziekgezelschappen uitgenodigd zoals een popkoor en het Beemster Accordeonorkest. Dit jaar staat al vast, dat het dweilorkest van Beemsters Fanfare de boel komt opluisteren.

 
 
De bar
Naast de geringe contributie, die de leden betalen zijn het Rad van avontuur en de bar de grootste bronnen van inkomen voor de Floraliavereniging. Hoewel de kinderen tijdens hun kindermiddag gratis limonade krijgen, is de bar natuurlijk wel geopend voor ouders en andere belangstellenden. Deze bar is dan ook zeer belangrijk tijdens de avond en de zondagmiddag van het Floraliafeest. Alleen werd die al een beetje krakkemikkig. Dankzij de vervulling van de Kerstwens aan de Kerstwensboom van de Rabobank kon deze helemaal opgeknapt worden. Irma nam in januari de cheque in ontvangst.
 
  Het Floralia Weekend is altijd heel gezellig. "De mensen komen tijdens dit weekend weer eens met elkaar in contact, maar eigenlijk is het wegvallen van de school in Noordbeemster voor het kweken van nieuwe leden wel nadelig geweest.
Wel bleven de buurtverenigingen De Rotonde en de Hoornse Keet na de Feesten van 2012 nog actief maar verder zijn er naast een gymclubje en de Beemster Accordeon Vereniging weinig clubs in Noordbeemster waar mensen met elkaarweer eens gezellig een praatje kunnen maken; het gaat tegenwoordig allemaal met de gsm "zegt Jeannette. "Er komen wel nieuwe mensen hier wonen, maar die krijg je niet zomaar binnen.

"Misschien moeten we ons bij de nieuwe bewoners beter bekendmaken, bijvoorbeeld een brief in de bus te stoppen en plantjes die over zijn, daar gaan aanbieden," stelt ze voor.
De Floralia Vereniging houdt eens per jaar een ledenvergadering met na de pauze een leuk programma en verder een activiteit op de fiets. Verder lijkt er weinig te gebeuren, maar de betuursleden en met name de secretaris heeft er het hele jaar haar handen vol aan.

Wie na het lezen van dit artikel ook lid wil worden van deze actieve Floralia Vereniging kan dat doen door een mailtje te schrijven naar Jeannette: floralianoordbeemste​r@hotmail.nl . Het eerste jaar is het lidmaatschap zero, en daarna slechts € 7,00 per jaar.