Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Kunstroute hartverwarmend, maar wel koud
'Gastkunstenaar' Vincent Burger zeer tevreden over plek in de smederij
   
Middenbeemster, 17 april 2017

De jaarlijks terugkomende Beemster Kunstroute trof het niet erg met het weer. Het was koud en af en toe viel er zelfs een hagelbuitje. Toch liet het publiek zich niet afschrikken en het was toch wel even lekker om zo maar eventjes een wandeling over 'De Buurt' te maken, waar veel kunstenaars en kunstenaars graag hun creaties wilden laten zien. De kunstenaars buiten de bebouwde kom zagen wellicht wat minder publiek dan vorig jaar het geval was. Toen was het heel mooi weer en de route op de fiets afleggen waarlijk genieten van de schoonheid van de uitbundige lente.
Voor een verslag van dit weekend is ditmaal keuze gedaan uit slechts één bezoek aan gastkunstenaar siersmid-designer Vincent Burger opgeleid aan de Vakschool Edelsmeden in Schoonhoven. Hij zat op een heel fijn punt op het Marktplein in de oude smederij. Nee, het smidsvuurtje kon hij daar even niet op laten loeien: het edelmetaal dat hij bewerkt vereist nu eenmaal een andere behandeling.

Het was niet de eerste keer dat de in Beemster geboren en getogen kunstenaar voor de lens stond van deze site. Reeds in 2006 zocht ik hem op voor een gesprek naar aanleiding van zijn deelname aan de Open Dag Beemster in de tuin van zijn ouders aan de Purmerenderweg en later, in 2013, als deelnemer aan futuristische modeshow 'Kunst om ´t lijf' die in de Rijper Eilanden werd gehouden en waar zijn ontwerp hoge ogen gooide.
In het bijzondere interieur van de oude smederij toonde hij ook nu weer zijn bijzondere avant-garde sieraden, die met hun glanzend glad gepolijste colliers en oorbellen in groot contrast stonden met de grof gesmede ijzeren voorwerpen om zich heen.
 
  Ja, hij was zeer content met deze plek,
waar veel publiek de mogelijkheid aangreep om ook even door de openstaande deur van de oude smederij naar binnen te lopen.
Op de vraag of hij over dit kunstweekend tevreden was, antwoordde Vincent dat hij op de eerste Paasdag de smederij steeds vol publiek had gehad en ook nog wat had verkocht.
Ja, niet iedereen kan zich zijn speciale sieraden aanschaffen, zeker niet de modellen die hij uitkiest om voor hem te showen zoals deze zwijgzame dame, die net door de kunstenaar weer met een metalen gordel werd 'opgepept'. Of het ook lekker zal zitten is de vraag. Maar ja, wie mooi wil zijn...!
Volgens Vincent bestaat zijn klandizie voornamelijk uit dames van rond de 40, die zich wel wat kunnen veroorloven. "Gelukkig kunnen ze op die leeftijd ook nog heel mooi zijn en ik houd van wat rijpere vrouwen", aldus een openhartige designer.
Vincent was één van de 12 gastkunstenaars, die door de organisatie van de Beemster Kunstroute was uitgenodigd. Het is immers leuk om ook werk van kunstenaars van buiten de Beemster te laten zien.
Hoewel, Vincent is natuurlijk van huisuit een Beemsterling en tijdens de Open Dag Beemster op 25 mei zal hij zijn bijzondere sieraden ook weer exposeren aan de Purmerenderweg ten huize van zijn ouders.
  Kunst om ´t Lijf´ Een herinnering aan de bijzondere creatie van Vincent Burger die hij in 2013 voor de futuristische modeshow 'Kunst om 't Lijf' in de Rijper Eilanden ontwierp.
Helaas is dit evenement dat enkele jaren met succes werd gehouden, opgehouden te bestaan.