Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Middenbeemster, 26 april 2017  
Door Geert Heikens
Sedert 26 april kent de Beemster vier kersverse leden in de Orde van Oranje Nassau.  Te weten: Remo Strijker, Cor Roet, Martha Kooiman - Verblaauw en Harry Heijmans. Traditiegetrouw worden de hoofdpersonen met aanhang persoonlijk thuis opgehaald door burgemeester Joyce van Beek.
Een getuigenverslag.
Om de paar jaar gaat de familie Strijker naar Amsterdam om (portret)foto's te laten maken. Vandaag zou dat weer gebeuren. 
Dus: iedereen in mooie kleren. Komt er opeens een busje het erf op rijden met daarin burgemeester van Beek. "Of Remo mee wil komen naar het Gemeentehuis". Dat is even omschakelen.
 
  Op onze tocht naar de Westdijk, komt hij snel bij van de schrik. 
Op het erf van Martha Kooijman loopt Karin gearmd met haar moeder. Martha weet niet beter of ze gaat met haar dochter gezellig een dagje uit.
Het busje op het erf doet nog geen lampje branden.
Maar de burgemeester in vol ornaat, dat wil zeggen met ambtsketen,  doet het kwartje (=muntstuk uit de guldentijd) snel vallen.
"Al ik dat geweten had, had ik toch andere schoenen aangedaan", verzucht ze in de bus.
 
De rit naar de dorpskern is kort. Daar denkt Harry Heijmans met zijn eega op weg te gaan naar Amsterdam. Om getuige te zijn van een vriend die vandaag onderscheiden wordt. 
Vandaar de mooie vlinderdas. Niets van dit alles: Harry is vandaag zelf onderwerp van aandacht. Als laatste staat de Nachtegaalstraat op de Buurt op de routeplanner van de chauffeur.
  De familie Roet. Een huis vol met aanhang. Want vandaag wordt de verjaardag van vrouw Lida gevierd. Vorige week waren ze in Frankrijk en toe was het er niet echt van gekomen. Althans, dat denkt Cor.
Maar de uitnodiging van de burgemeester doet hem snel naar boven spoeden om een (nog mooier) pak aan te trekken. Voor de gelegenheid.
 
Gelukkig wordt onderweg nog even de Kosterij aangedaan voor een heerlijk bakje koffie of thee en een prachtig gebakje met rood wit blauwe vlag en oranje wimpel. En dan is daar het grote moment: de aankomst in de Raadzaal van het Gemeentehuis. Een zaal vol familie en bekenden. Staand applaus.    Alvorens de onderscheiding wordt opgespeld, worden de laureaten persoonlijk toegesproken en hun 'maatschappelijk doopceel' gelicht.
Dan wordt eens te meer duidelijk dat  de onderscheidingen meer dan verdiend zijn.