Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Vrijwilligers van het Repaircafé in Midden- en Zuidoostbeemster
    Middenbeemster, 12 april 2016
Twee jaar geleden, op 8 april 2015 opende wethouder Aafje Zeeman het allereerste Repaircafé in Ouderencentrum Middelwijck. Eens per maand wordt afwisselend in Middenbeemster en Buurthuis Zuidoost dit Repaircafé gehouden. Op donderdag 13 april werd in Middelwijck het laatste repaircafé voor de zomervakantie gehouden. In ZOBeemster komt de allerlaatste zitting op dinsdag 16 mei. De vrijwilligers, die hun hand niet omdraaien bij het zoeken naar oplossingen voor gebruiksvoorwerpen die het niet meer doen, zijn Jos Mol, Stan Vlaar en Hans Erkamp. Bij andere gelegenheden is ook Nico Velzeboer van de partij.

  Gastvrouw op deze ochtenden is Trees Mol. Zij schrijft de werkbonnetjes uit en waakt over de pot, die dankbare 'klantjes' hopelijk gul vullen wat helaas niet altijd het geval is. De opbrengst wordt volledig gebruikt voor het aanschaffen van gereedschap. Nu nog nemen de heren immers hun eigen gereedschap mee.
Trees boekte hier een klantje voor behandeling van haar theelichtje waar een langer snoer aan moest komen. Helaas heeft Repaircafé geen voorraadkamer vol kabels ene stekkers, dus er was geen andere oplossing dan een andere geaarde stopcontactdoos aan te schaffen. De heren gaan echter veel verder met hun service: "Kom volgende keer maar terug met een andere draad en een andere stekker, dan zullen we die monteren", was het advies.
 
Het was deze ochtend een beetje rustig voor de vrijwilligers van het Repaircafé. Toch kwamen er over de morgen verspreid meerdere klantjes binnen. Een naaimachine die tijdens het gebruik in brand gevlogen was, bleek het toch nog te doen nadat een condensator was verwijderd. "Denk er om doe dat als je deze machine gebruikt de televisie maar niet aan te doen," waarschuwde Mol, "want die zal nu wel heel erg storen." Mevrouw toonde zich heel gelukkig, want ze wilde haar inmiddels toch wel redelijk bejaarde apparaat niet graag missen".
 
De volgende patiënt was een stofzuiger zonder vermogen en hij sloeg ook om de haverklap uit. Eerst werd geprobeerd of het aan de motor lag, maar die bleek zuigkracht genoeg te hebben. Een inspectie van de zuigmond leverde echter een ontstellend beeld op nadat het mondstuk uit elkaar was geschroefd. Dat bleek namelijk helemaal vol vastgekoekt stof te zitten. Ja, en dan doet de thermisch beveiligde stofzuiger het gewoon niet meer. Ook hier was het dus: operatie geslaagd!
 

Een eveneens heel oud apparaatje, dat het ook niet meer deed, was een zaklampje. Geen wonder: er had blijkbaar een batterij ingezeten die was gaan lekken. Van binnen was het toen helemaal gaan roesten. Met een mesje werd het contactpuntje helemaal schoon geschraapt en o, wonder, de zaklamp deed het weer! Opnieuw een dankbare klant, die zijn zaklamp weer kon gebruiken en zijn dankbaarheid uitte door een leuke bijdrage in de bus te stoppen.

Dit is zomaar een verslag van wat er zo over algemeen bij het Repaircafé wordt aangeboden. Er zijn ook wel eens fietsen bij, of broodroosters, radio's en klokken. Meestal vinden de heren snel de oorzaak van de storing en kunnen ze die oplossen. Wat dat betreft is Repaircafé een buitengewoon succesvol initiatief gebleken.