Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
 
Middenbeemster 30 april 2017
De heer Marcel van der Lem, één van de directeuren van AHDEMA BV in Middenbeemster, is zeer content met de nieuwe vestiging van zijn bedrijf in de Leeghwaterstraat, in het gebouw zoals we dat tot 1993 gekend hebben als de Secretarie van de Gemeente Beemster. 
Na 8 maanden getimmer en geschilder gunde AHDEMA de naaste buren en belangstellenden op 28 april tijdens een Open Huis een kijkje in de benedenverdieping. Dit pand werd in 1916 als PTT kantoor gebouwd, naar een ontwerp van architect J. Molenaar jr. Een ware prestige zaak, want hoeveel inwoners zou Beemster toen geteld hebben om zo'n groot postkantoor te hebben? 
Afijn in 1923 zag de PTT dat ook wel in, verhuisde toen naar de leeggekomen school in de Leeghwaterstraat en het postkantoor gebouw werd tot 1993 de secretarie, die huisvesting bood aan B en W en gemeenteambtenaren.
  Wat direct bij binnenkomst in het oog viel, was de enorme tafel van tropisch hout, die het hele vertrek in beslag nam. Afkomstig uit Azië, zeker vijf meter lang en gemaakt uit een hele boomstam. 
Volgens Van der Lem is die tafel de aanleiding geweest van zijn keus om zijn bedrijf in Middenbeemster te vestigen. Want waar vind je zo'n mooie grote kamer waarin zo'n tafel helemaal past? "Daarom ben ik gaan zoeken naar een dergelijke ruimte en kwam ik er achter dat de oude secretarie te koop stond." Volgens van der Lem was ook nog een bijzondere prettige bijkomstigheid dat het pand een grote kluis bevatte. Dat is heel fijn om zijn projectstukken in op te bergen.
Zijn bedrijf AHDEMA werkt namelijk voor overheidsinstanties en is belast met het onderzoeken en vaststellen van de veiligheid voor bijvoorbeeld projecten in de wegen- en waterbouw. Die stukken moeten natuurlijk veilig in een kluis kunnen worden opgeborgen.
 
Vol trots toonde van der Lem de aangetroffen bouwtekening van de architect Molenaar, waarop alle kamertjes en kasten waren afgebeeld (zie ook de vergroting van de begane grond). Hier zaten de secretaris, ambtenaren van de Burgerlijke Stand en de bode. 
De bovenverdieping was mogelijk nog 'hokkeriger'; daar resideerden de burgemeester en de wethouders en er was zelfs een kamertje met een bureau voor een politieagent..
  Van der Lem houdt blijkbaar van Aziatische kunst. Zo heeft hij een enorm beeld dat de natuur zelf heeft gemaakt: een wortel, waarschijnlijk uit een mangrovebos, dus ook al in een tropisch land aangetroffen. Verder stonden overal in het kantoor beeldjes van Chinese draken.
Hier een blik op de beide loketten, waar het publiek vaak één en dezelfde ambtenaar achter het deurtje ontwaarde. (In de tijd van de Fabeltjeskrant moet Beemster beslist model hebben gestaan voor Ome Gerrit, mijnheer de Duif, de postbode).
Verder zijn de kleuren van de wanden en het houtwerk in de originele tint oud-roze en groen, hoewel gekozen werd om het groen iets zachter, vrolijker te maken.
Voorlopig zal AHDEMA met zes/acht personeelsleden nog wel genoeg hebben aan de ruimte op de begane grond.
AHDEMA is ook al van plan om tijdens de Open Dag Beemster het nieuwe kantoor open te stellen, zodat iedereen een kijkje kan nemen in deze eertijds door zovelen bezochte plek
 
Zo'n actieve en meelevende nieuwe Beemsterling is natuurlijk van harte welkom.