Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Miniaturen Dirk van Berge voor Historisch Genootschap Beemster
Middenbeemster, 31 augustus 2017    
Eén van de enthousiaste medewerkers van Agrarisch Museum Westerhem is Dirk van Berge. Stammend uit een geslacht van Beemster tuinders kan hij veel over agrarische activiteiten vertellen. Maar hij kan het ook laten zien en dat deed hij zijn leven lang door het maken van miniaturen, die op één of andere wijze verbonden zijn aan agrarisch leven en beroepen. Hij maakt vooral miniaturen van historische karren, rijtuigen, molens en waterwerken.
Op de foto rechts demonstreert hij de werking van een tredmolen- of caroussel trekmolenschuit, waarmee in het verleden de Amsterdamse grachten werden uitgebaggerd. Deze werd voortgetrokken door twee paarden.
 
 

Op zijn erf aan de Wormerweg had hij ook een aantal prachtige watermolens geplaatst, die vooral tijdens de Open Dag Beemster veel bekijks trokken. Maar dit alles is verleden tijd. Van Berge heeft zijn voorvaders plekkie en boerderij verlaten voor een gewoon woonhuis in Middenbeemster. De molens kon hij daar niet meer zo fraai in zijn voortuintje laten zien en daarom heeft hij er afstand van gedaan. "Ze hebben overal in Noord-Holland een plek gevonden waar de nieuwe eigenaar er weer mee kan pronken", aldus Van Berge.
De andere mooie miniaturen schonk hij aan het Historisch Genootschap Beemster, waar ze op diverse plekken in Agrarisch Museum beter door het publiek kunnen worden bekeken.

 
De miniaturen die in Westerhem te bekijken zijn zijn bijzondere staaltjes van miniatuurmakerij. Daar is de groentenkar, gemaakt naar een foto van de venter Sieg Schans, zoals die in de eerste helft van de vorige eeuw over de Beemster wegen heeft gereden. Alle soorten groenten en fruit die door de tuinders geteeld werden zijn daar op in miniatuur nagemaakt: de bloemkooltjes, de wortels en de uien en niet te vergeten de heerlijke Beemster augurkjes, die toentertijd een waar Beemster exportproduct waren.
Heel bijzonder is de het miniatuur van de machine, waarmee de graanoogst ook lang geleden van het land werd gehaald. Het was in zijn geheel een enorm gevaarte en deze oogstmachine in miniatuur vergt dan ook een flinke ruimte om te kunnenn demonstreren hoe dat allemaal in zijn werk ging. Alles zit er op en er aan en de vrijwilligers van het museum willen wel even laten zien hoe het mechaniek werkt. Alleen de paardenkracht moet er nog bij gedacht worden.
 

Ook staat in de zomerstal van Westherm een miniatuur van de gasketel waarmee brongas gewonnen werd. Het borrelde gewoonweg op in de sloten en kon aangewendworden voor verwarming en licht. Dat kan in het museum door de vrijwilligers ook worden gedemonstreerd, want op het erf staat de brongasketel in het echt en als er gas naar boven komt, dan bromt het in de ketel. Al naar de sterkte van de gasdruk komt de ketel naar boven of zinkt naar beneden.
Bij de gasketel hoort ook het spoelhuis, waar het mee naar boven gekomen water wordt geloosd.

Of van Berge helemaal stopt met het maken van miniaturen , daar begint hij nu wel een beetje aan te twijfelen. Hij heeft al een vraag gekregen om molen De Nachtegaal in miniatuur te maken. Hij denkt er nog over na. Wellicht zal het toch wel weer bij hem gaan kriebelen.

Het is alleszins de moeite om deze prachtige miniaturen van Dirk van Berge in Agrarisch Museum Westerhem Middenweg 185 a in Middenbeemster eens van dichtbij te gaan bekijken. Het museum is de hele maand september nog geopend voor publiek op
dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur en zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur.