Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links

Informatieavond over mogelijkheden van een Beemster Agenda
Bijeenkomst met als staartje een leuk idee voor samenwerking

Middenbeemster, 2 februari 2016    
Op woensdagavond, 1 februari organiseerden Bezoekerscentrum Beemster en de Beemster Gemeenschap in De Keyserin een informatieavond m.b.t. een universele Beemster Agenda, georganiseerd door Stichting Beemster Werelderfgoed en de Beemster Gemeenschap. Henkjan van Meer vertelde hoe belangrijk het voor Werelderfgoed Beemster is om toeristen via een website voor het Werelderfgoed Beemster te interesseren. Evenzeer is het voor Beemsterlingen handig om alles wat er aan activiteiten wordt ondernomen bij elkaar te brengen in een gezamenlijke Beemster Agenda. Van diverse belangstellende verenigingen waren afgevaardigden aanwezig: waar onder Beemsters Fanfare, Doopsgezinde Kerk, Vrouwen van Nu, Toneelvereniging MB en SVBeemster.  
  Webprogramma
Het idee achter de Beemster Agenda lijkt simpel, maar kent ook wel wat haken en ogen. Jeroen, die de websites voor de BG en St.BWE heeft gebouwd vertelde, dat dit systeem een webprogramma gebruikt dat niet voor alle verenigingen toepasbaar is. Er zijn wel aanpassingen mogelijk, maar dan in sterk afgeslankte vorm. Beter kan dan overwogen worden een andere website te laten bouwen maar dat zal voor verenigingen toch een flinke financiële hobbel zijn. Meedoen aan deze Beemster Agenda is echter wel mogelijk door persberichten in te zenden, die dan verwerkt worden. Voor St.BWE is Marianne webbeheerder; voor de BG hebben Ella en Yvonne toestemming eveneens te publiceren.
Als de berichten dan zijn opgenomen in de Beemster Agenda, verschijnt die op alle sites die het speciale programma in hun website hebben kunnen opnemen.
Er is wel een kleine restrictie: niet alle onderlinge wedstrijdjes en vergaderingen zijn even relevant en dan wordt van geval tot geval bekeken of ze toch in aanmerking komen voor plaatsing.
Inmiddels hebben het Historisch Genootschap Beemster en Binnendijks deze agenda ook al op hun site staan en de Beemster Kerk overweegt deze mogelijkheid van het publiceren van de universele Beemster Agenda te gaan benutten. Onder de Linden lijkt er eveneens iets voor te voelen.
 
  Eigen weg
In ieder geval moet natuurlijk dan wel worden verwezen naar de eigen website, waar meer informatie is te vinden. De betreffende Beemster Agenda is momenteel ongeveer een jaar in verkennende fase; de agenda van de Beemster Bengel bestaat nu al weer bijna 14 jaar.
Al wordt wel gezocht naar een samenwerking tussen deze site en die grote gezamenlijke, toch zal de Beemster Bengel met zijn eigen agenda gewoon op de ingeslagen eigen weg blijven doorgaan. Dat wil zeggen: in één oogopslag alle activiteiten bij elkaar op één pagina. Henkjan van Meer benadrukte dat er geen sprake hoeft te zijn van concurrentie.
Uit! aan het Marktplein!
Lenie Greuter van de BG bracht op deze avond het idee naar voren van een verenigingenmarkt waar alle verenigingen de kans krijgen zich te presenteren. Jaap Dik, deelde namens Onder de Linden mee al bezig te zijn met het uitwerken van een dergelijk Uitmarkt, zowel in het voorjaar als in het najaar en op alle vier marktpleinen. Lenie sloot zich verheugd bij dit voornemen aan en zo had deze avond toch nog een onverwacht nieuwtje, een leuk staartje in het kader van samenwerking.