Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Waarom slingert toch zoveel troep langs de Beemsterringdijk?
Zwerfvuil: een doorn in het oog van Daniella Ernsting
Beemster langs de Ringvaart 4 maart 2017  
Het ziet er toch prachtig uit, de Beemsterringvaart, die zich om onze polder heenslingert. Helaas komt het maar al te vaak voor, dat er veel zwerfvuil rondslingert. Daniella Ernstingheeft zich dat zeer aangetrokken en organiseert op gezette tijden opruimwerkzaamheden, daarbij ook terzijde gestaan door bewoners van Purmerend.
  Daniella is zeer verheugd dat haar initiatief ook door anderen blijkt te worden overgenomen. "Er zijn nu verschillende opruimers van Kwadijk tot en met Hobrede die al of net begonnen zijn om dit stuk ringdijk structureel schoon te houden", schrijft ze "Dat is prachtig en dat stuk kunnen wij nu overslaan. Maar als ze elders op een plek aan de Ringvaart tussen het riet deze smeerboel ziet is ze verdrietig.

Iets te groot voor de grijper

   
 
"Waarom toch laten de mensen dit zomaar slingeren?" vraagt ze zich af. Het zijn niet alleen papiertjes of blikjes die ze tegenkomt. Ook grote voorwerpen zoals mandflessen, tuinstoelen, ja zelfs een afgedankte afwasmachine worden tijdens de opruimtochten aangetroffen. Lieke Creemer, die met haar echtgenoot bij fort Benoorden Purmerend woont, houdt een stuk van de Oostdijk schoon en vertelde geschrokken te zijn van de rommel die op dit kleine stuk voorkomt. Ze plaatste daarom een foto op facebook met de opmerking: "Dit was helaas iets te groot voor mijn grijper. Wie weet wie deze afwasmachine is verloren?"
  Daniella heeft nu haar fototoestel in haar zak gestoken om de komende tijd foto's te maken. Ze getuigen van haar verbazing over de hoeveelheid die elke keer weer wordt verzameld, maar ook over de schoonheid van de Beemster in dit jaargetijde, zoals hier dit bevolkte stuk schapendijk. En overal heerst weldadige stilte. Tot de opruimploeg (waaronder ook kinderen) arriveert met de aanhangwagen, zoals hier op 4 februari...: 'Verdomd, ligt er weer een heel stuk tuinmeubilair langs de weg. Het wordt passen en meten om dit stuk zwerfvuil in de kar te krijgen. Het is toch verschrikkelijk wat er zoal op één enkele morgen langs de weg wordt aangetroffen!!'
 
  De eerste Beemster Opruimwandeling op zaterdag 4 februari liep vanaf fort Jisperweg richting fort Spijkerboor.
Daniella wil ook tijdens meerdere maandagse wandelingen de Beemsterringdijk op andere plekken ontdoen van zwerfvuil. Iedereen die haar kort of lang wil helpen is van harte welkom. Info/aanmelden: beemsterwandelingen@gmail.com. Om alvast in de agenda te kunnen zetten:
Vrijdag 21 April 19.00 tot 20.30 u.
Zondag 23 April 10.00-11.30 u.
Start fort Kwadijk.
Deze wandelingen hebben het doel om op 14 Mei de start en finish van de Beemster Erfgoedmarathon schoon te krijgen voordat sporters uit heel Nederland komen.
Houd de Beemster netjes
Natuurlijk staat opruimen langs de Beemsterringdijk niet op zich. Ook langs de Beemster wegen, straten, plantsoenen en andere openbare plekken moet het er netjes uitzien. Daniella kan het niet alleen, maar iedereen kan toch wel zijn eigen straatje een beetje schoonhouden?