Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Speeltuin 'De Vreugdegaard' bestaat vijftig jaar: Feest!
Middenbeemster 9 juni 2017

 

In de aanloop naar de viering van het feit, dat Speeltuin De Vreugdegaard op 21 juni zijn 30 jaar bestaan viert, had Geert Heikens een gesprekje met een deel van de huidge bestuursleden en de 'open- & sluitploeg' bij elkaar ter voorbereiding op het feest. Vlnr: (staand) Erica Helder; Thea Talens; Aukje Visser; Fred v.d. Linden; (zittend): Marijke Klijnsma; Liesbeth v.d. Linden.

Op vrijdag 30 juni organiseren ze van 13.30 - 16.00 uur tal van kinderactiviteiten (buiten). Daarna van 16.30 uur – 18.00 uur wordt een openbare receptie gehouden en vanaf 18.30 voor genodigden een koud buffet.

Geert schreef het hier onder volgende verslagje:

Maart 1966 geeft de Gemeenteraad toestemming (en subsidie) voor de oprichting van de 'Stichting Speelgelegenheid Middenbeemster', roepnaam: 'De Vreugdegaard'.  
Op 21 juni van dat jaar worden de Statuten officieel gepasseerd bij de notaris. Een klein jaartje later is het vijfentwintig honderd vierkante meter tellende terrein geheel gereed voor de officiële opening op 13 mei 1967. Op de kop af vijftig jaar geleden dus.
Het toen uit tien leden bestaande bestuur (!) heeft in korte tijd een beschutte speelvoorziening weten te creëren voor de jongste en wat oudere kinderen.

Met (oude) fruitbomen en  een afgezet stukje voor de geiten en konijnen van de heer Hellingman. Men kon naar hartenlust ravotten en spelen. In de loop der jaren is het 'bestuurlijke stokje' steeds overgedragen aan nieuwe moeders en vaders van jonge kinderen. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de huidige vrijwilligers eerder grootouders en betrokken buurtbewoners zijn. Wat dat betreft zou verjonging zeer welkom zijn.  Vermaard zijn de knutsel- en figuurzaagclub in BeeJee, de themafeesten en tentennachten. Maar ook het Paaseieren zoeken trok jaarlijks grote belangstelling. Gelukkig is deze traditie recentelijk weer nieuw leven ingeblazen.
Donkere wolken waren er ook: de dreigende sluiting van BeeJee in 1994. De suggestie om op het terrein een nieuwepeuterspeelzaal te zetten. Gelukkig zijn deze plannen niet doorgegaan en na diverse grootschalige renovaties is de speeltuin letterlijk en figuurlijk springlevend.
Vrijdag 30 juni wordt dit heugelijke feit gevierd. Van 13.30 - 16.00 uur zijn er tal van kinderactiviteiten (buiten). Van 16.30 uur – 18.00 uur is er een openbare receptie/reünie. Komt allen. Lekker bijkletsen over de afgelopen halve eeuw. Om 18.30 uur is er voor genodigden een koud buffet.  Wilt u een presentje geven aan de jarige? Een envelop met inhoud zou welkom zijn. Er zijn altijd wensen voor vernieuwing van de speeltoestellen.