Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Kinderkoor vierde 15de verjaardag met Carmina Burana
Een uniek buitenkansje voor Middenbeemster
Middenbeemster, 28 maart 2017    
Middenbeemster kende op vrijdag 24 maart 2016 een bijzondere verjaardag, namelijk die van het 15 jaar bestaan van het Beemster Kinderkoor. Om dat te vieren was het 100 koppig gemengd koor Medemalaca Vocali uit Medemblik met orkest en solisten in de Keijserkerk van Middenbeemster uitgenodigd. Medemalaca zorgde onder leiding van dirigent Jan Laan voor een daverende obade met niets minder dan de uitvoering van een overrompelend mooie Carmina Burana, door Carl Orff.
Voor het koor was het tevens de generale repetitie voor twee uitvoeringen in Medemblik. Maar dat deze try out in Middenbeemster plaats had, was voor genodigden: ouders van de leden van het kinderkoor en een aantal gelukkigen die ook nog mee mochten genieten van dit prachtige werk, echt een buitenkansje.
 
Het Beemster kinderkoor speelde in het geheel ook een belangrijke rol. De getalenteerde jonge zangertjes zongen namelijk mee met het nieuwe Noord-Hollandse Selectiekoor onder leiding van Josefine Straesser. Jan Maarten Koeman en Minke Huisenga hadden ze daarop terdege voorbereid.   Vol spanning hadden ze zich opgesteld in de zijbanken voor in de kerk. Het moet voor hen een overrompelende ervaring zijn geweest om met zo'n groot koor en orkest mee te mogen zingen. Op school hebben ze zeker tijdens de muzieklessen op Orff instrumentjes gespeeld, maar dit was toch wel even andere kost.
Het orkest telde weliswaar vier blaasinstrumenten (trombone en trompet) en er waren twee piano's, maar voor de rest bestond het uit een indrukwekkend aantal slaginstrumenten: een stangenspel, xylofoon en andere kleine slaginstrumenten zoals de tambourijn en triangel, maar indrukwekkend was het aandeel van de grote trom, een enorme gong en vier pauken. Met elkaar zorgden zangers en muzikanten voor enorme geluidsexplosies, waar de kerkbanken van meetrilden. Al was het 'slechts' een try out en moest er een enkele keren door de dirigent worden ingegrepen omdat de heren door de moeilijke tekst even de weg kwijt raakten, toch was deze uitvoering imposant mooi.  
  Als solist trad op de bas Pierre Mak, die er ook geen moeite mee had om een deel van zijn aria als counterbas te zingen. Sebastian Brouwer was de tenor en de sopraan Nicole Fiselier. Wat een heerlijkheid om zulke goede solisten te kunnen engageren. Geen wonder dat alle zangers en muzikanten een even donderend applaus toekwam.

Vrouwe Fortuna
Over de Carmina is van alles te vertellen. De muziek en de koren zijn indrukwekkend, maar je verstaat er niets van omdat de tekst in het Latijns is. Het komt er op neer, dat Vrouwe Fortuna ieders lot bepaalt en dat de mens wordt vermaand toch maar 'de dag te plukken'.

Jan Maarten Koeman 70
Tot slot van dit muziekfeest viel overigens nog iets te vieren, namelijk de 70ste verjaardag van Jan Maarten Koeman. Het kon dan ook niet anders of er werd door zijn koor en alle overige aanwezigen een lied aangeheven.
Jan Maarten zorgt er trouwens ook voor dat dit jaar op 4 mei na de Herdenking in de Keijserkerk weer het Requiem van Fauré met koor en orkest wordt uitgevoerd.

You Tube
Een bijzonder mooie filmopname waarin de Carmina Burana wordt uitgebeeld, is te zien op Yout Tube: www.youtube.com/ Het is ook bijzonder de toelichting bij de film, die in 1975 voor de Bayerische Rundfunk werd gemaakt, te lezen. Deze opname is bijna geheel vernietigd omdat men die in deze tijd 'verderfelijk' vond.
Gelukkig is deze kopie toch nog opgedoken.