Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Hans Timmer schitterde als geflipte Flierefluiter bij Paulus II
Westbeemster, 18 maart 2017    
Op zaterdag 18 maart ging in 'De Kerckhaan van Westbeemster het kolderstuk ‘De geflipte Flierefluiter’, geschreven door Hub Fober in première bij toneelvereniging Paulus II in Westbeemster. Ondanks een teruggelopen aantal leden van Paulus II gelukte het regisseur Kees Veenhof toch louter talenten op alle rollen in dit stuk te laten schitteren, te beginnen bij Hans Timmer (velen kennen hem als de schoolmeester in Middenbeemster) die nu de rol van zijn leven speelde als oude ‘flierefluiter’ en dat was ook het juiste woord voor zijn komische vertolking. Het toneel in De Kerckhaen had een fleurige opknapbeurt ondergaan en speciaal voor deze uitvoering werd dankbaar gebruik gemaakt van een speciaal gemaakte kast met geheime deur.  
  Opa was zowel achterdochtig, als geslepen, opportunistisch, zeurderig, maar ook een zeer grote liefhebber van het glas (met wat er in natuurlijk), een voormalig zwerver, een flierefluiter dus.
Nu hij op jaren was gekomen en was ingetrokken bij zijn eigen familie en in zijn eigen huis, werd hij toch niet echt hartelijk bejegend. Zo was er voor hem zelfs geen stoel aan de tafel bijgeschoven.
Het ontbijt van deze familie zelf verliep ook niet in alle pais en vree.
Een gezin ‘op stand’, dat wel, maar de financiën waren duidelijk niet toereikend voor alle wensen die familieleden graag vervuld zouden willen hebben.
Voor de vader Gerbrand Groen (Frans Konijn was dat een dure exotische maîtresse, voor moeder Tonia Groen (Ellen Bijvoet) een extraordinaire bontjas, voor de slampamperige zoon Vincent (Arie-Jan Tol) een renpaard om mee te pronken en voor de dochter Dolly (Wendy Brands) een glansrol bij de film.
Voeg daarbij het dienstmeisje Doortje (Josine Tol) die bereid was met alle spelletjes mee te spelen maar ook in gedachten de huwelijksklokken al hoorde luiden. En dan was daar ook de regelmatig binnenvallende, maar buitengewoon goed gebekte buurvrouw Trijntje Trijpsma (Marianne Buis), die achteraf ook haar motieven bleek te hebben, maar dat kwam pas later aan het licht..
 

  Nee, Opa vond niet dat hij het erg getroffen had met zijn hebberige en ruzie makende nakomelingen en om ze dat betaald te zetten verzon hij een list door zichzelf een lot uit de loterij te laten winnen!
Bij het bekend worden van het feit dat Opa twee miljoen euro had gewonnen, veranderde de situatie op slag en iedereen dacht er beter van te worden. Opa werd dus in de watten gelegd en men liep over elkaar heen om hem te plezieren en hem maar zo gezond mogelijk te houden, hoewel hem daardoor niet altijd een even prettige behandeling te beurt viel
Gelukkig viel het indienen van de medicijnen mee omdat hij uit voorzorg dat flesje al gevuld had met ander 'medicinaal water.'

Afijn: het ging allemaal om de jenever, de kast met de geheime deur en de hebzucht…
En alles volkomen kolderiek, maar de finale was wel bijzonder ontnuchterend.
Niet nodig te zeggen dat iedereen de hele avond niet meer bijkwam van het lachen, want zo hoort dat bij een komedie als deze en zeker als die door de zichzelf overstijgende acteurs werd neergezet.
Paulus II heeft zich na een jaar van stilte weer gerevancheerd.
Wel deed de voorzitter tijdens het welkomstwoord een oproep voor nieuwe leden. Gezien deze uitvoering moet het voor aspiranten een ware vreugde zijn om zich bij deze groep aan te sluiten.

 

Een foto van de finale mag natuurlijk in dit verslag niet ontbreken. Ook regisseur Veenhof en souffleuse Tineke Puister werden er bij geroepen en allemaal weerden ze in de bloemetjes gezet.
Er is nog een kans de voorstelling te zien en wel op zaterdag 25 maart, want dan wordt 'De geflipte Flierefluiter' nog een keer gespeeld, eveneens in De Kerckhaen.

Verder hieronder nog een paar andere scènes, waarbij is opgemerkt dat Carla Tol op deze avond als notaris haar zwanenzang speelde. Vele jaren lang heeft ze prachtige rollen vertolkt.