Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Succesvolle Helleborusdag in Middenbeemster bij de Witte Poort
    Middenbeemster, 12 maart 2017
De koude periode in januari noopte Monique en Joep Lambalk om de traditionele Helleborusdag in de Witte Poort niet op 31 januari maar pas op 11 maart te houden. De knoppen kwamen toen namelijk nog maar net boven de grond en er was dus nog geen bloemetje te zien. In de tussenliggende periode hebben Joep en zijn vriend Michiel de plantjes met tedere zorg omringd en toen het eindelijk 11 maart was konden ze een grote sortering aan eigen gekweekte en rijkelijk bloeiende exemplaren aanbieden. Als enthousiast hobbyisten gaven ze daarbij natuurlijk deskundig advies over de groei en bloei van deze 'lenteroos', de Hollandse benaming voor de Helleborus Oriëntalis.  
 
Achter de boerderij waren rijen potten met Helleborussen in alle mogelijke kleuren opgesteld. De Helleborus heeft eigenlijk geen uitbundige kleurenpracht. De tinten variëren van wit naar lila, soms rose of zachtgeel en vertonen stipjes, picootjes (randjes) en adertjes rond het gulle zachtgele hartje.   Maar zonder uitzondering zijn deze bescheiden bloempjes voor de net-uitvliegende bijen een echte tractatie, die ze uitstekend kunnen vinden en er zich graag aan tegoed doen.
Om een idee te geven van de diverse soorten was op de tafel in de schuur een schaaltje geplaatst met alle aan te bieden varianten.
 
Een uitzondering is echter de dieprode variant en er bestaat zelfs een zwarte Helleborus. Omdat naar de donkerrode soort in 2016 veel vraag was hadden Joep en Michiel dit jaar daarvan in de kleine kas op het erf van De Witte Poort een extra voorraad opgekweekt en bovendien een heel nieuwe dubbelbloemige soort ontwikkeld. Dit jaar bleek de belangstelling van het publiek voor de donkerrode variant wel wat minder.
 
"Tja, je weet het natuurlijk nooit van te voren", meent Joep. Hij liet daarop vol trots een eveneens nieuw gekweekte soort, een abrikooskleurige Helleborus zien, waarvan de verkoop liep als een trein.
  Adellijke afkomst
Intussen wil Michiel wel één van zijn verhalen kwijt, namelijk over hoe zijn hobby was ontstaan: Hij woont in de omgeving van Baarn en daar kende hij een barones die een groot landgoed had. Toen die de tuin een flinke onderhoudsbeurt liet geven wilde ze de Helleborussen opruimen. Michiel wist haar over te halen de planten aan hem te geven. De plantjes op deze foto zijn daar afstammelingen van. Ook in de meegekomen aarde trof Michiel talloze zaailingen aan, waarmee hij verder ging kweken en hij gaf meteen een waarschuwing: "nooit schoffelen onder deze plant maar eventjes afwachten of er zaailingen opkomen. Dat gaat gegarandeerd gebeuren."
Er zijn mensen die de Helleborus niet echt vrolijk noemen. Ze vinden ook dat de bloemen hun kopjes laten hangen. Toegegeven: erg veel fleur aan de tuin in het vroege voorjaar geven ze niet, maar de Helleborus die ik zelf bij De Witte Poort aanschafte, had al meteen bezoek van een hele dikke hommel. En dat is toch leuk!
Het weer op deze Helleborusdag was een stuk beter dan in 2016. Toen goot het van de lucht, maar nu stond de hele collectie lekker buiten. De loop zat er al vroeg in. Voor 10.00 uur stonden de klanten al bij de poort. Een uur na openstelling waren al heel wat exemplaren verkocht en toen begon de stroom kopers behoorlijk aan te zwellen, zodat al vroeg in de middag alles uitverkocht was.