Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Wonderbaarlijke muzikale ontdekkingsreis in jezelf
 Try-out stemimprovisatie door Joke Tulp smaakte naar meer
   
Middenbeemster, 4 maart 2017

Op vrijdagavond 3 maart in Onder de Linden waren elf dames door Joke Tulp uitgenodigd voor een proefles/workshop stemimprovisatie. Gaandeweg werden ze steeds enthousiaster over de mogelijkheden die deze vorm van muziek maken biedt.
Voor Joke was het ook de eerste keer dat ze deze speciale les gaf, dus ze was heel nieuwsgierig hoe de deelnemers dit hadden ervaren. Zijzelf had er wel goed gevoel over maar toen na afloop werd verklaard dat het naar meer smaakte, voelde ze zich helemaal gelukkig. 
Stemimprovisatie of wel: zingen wat er in je opkomt, ontstaat vanuit luisteren naar wat je van binnen hoort én vanuit luisteren naar wat je van anderen hoort. Door de spontaniteit ontstaat een wonderbaarlijk aanzwellende melodie zonder ook maar één nootje bladmuziek. Het is losmaken van jezelf en je mengen in een eindeloze melodie van hard naar zacht, van helder naar dof, van zinderend naar ingetogen en van harmonieus naar dissonant.

 
In april 2011 publiceerde deze site een interview met Joke Tulp; over haar opleiding en activiteit op muziekgebied, met name lichte muziek en improvisatie, waaraan zij zich sinds 1989 hartstochtelijk heeft gewijd.
Aanvankelijk was het de piano waarin ze zich aan de Djam in Amsterdam verdiepte, maar gaandeweg veranderde haar muzikale belangstelling en volgde ze een opleiding tot koordirigent aan het Conservatorium in Alkmaar om tenslotte uit te komen op de specialisatie: stemimprovisatie. Naast haar dirigentschap voor diverse koren voor jazzy en lichte muziek in Haarlem en Alkmaar wilde ze Beemsterlingen door middel van een workshop eens aan stemimprovisatie laten ruiken.

Om reden van privacy zijn geen foto's van de cursisten gemaakt. Het is in het begin namelijk heel moeilijk jezelf zomaar te geven. Joke bouwde de spanning echter zorgvuldig op door te beginnen met klappen en stappen of klanken doorgeven in de kring en tenslotte zelf met klanken te komen. Alle cursisten bleken daarbij zonder uitzondering toch een beetje componist te zijn en werden er wonderlijk mooie melodieën 'gesponnen'. Iedereen werd allengs enthousiaster en durfde zich steeds meer te laten gaan. Zo ontstond naast het muzikale verrassingselement een gevoel van verbondenheid met de groep.  
De laatste oefening werd uitgeroepen tot de leukste, maar dat was natuurlijk pas nadat iedereen na de opbouw daar voor open stond.
 
  Joke deelde groepjes van vier in. Uit een stapel ansichtkaarten mocht een exemplaar worden getrokken. De opdracht was nu iets over de voorstelling op de kaarten in klanken te vertellen. De volgende stap ging met bedekte kaarten. Het was heel bijzonder dat ´koeien in de mist´ door de anderen werden geraden: maar ook een schilderij van Chagall, een straatje in de sneeuw of een Oosterse markt. 
Na afloop meldde iedereen zich als groep voor nog twee workshops. Joke houdt tevens de mogelijkheid open om een aparte workshop te geven voor meer Beemsterlingen die ook deze 'muzikale ontdekkingsreis in jezelf' willen meemaken.

Haar e-mailadres is:joke.t@hccnet.nl