Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Marianne Buis is nog voor geen kleintje vervaard
Middenbeemster, 22 maart 2017  

Het leek een aardig idee om nog eens even na te praten over de buitengewoon leuke toneelavond door Toneelvereniging Paulus II op zaterdag 18 maart in De Kerckhaen van Westbeemster. Natuurlijk, de acteurs in dit stuk De Geflipte Flierefluiter speelden allemaal de sterren van de hemel maar direct na de uitvoering of tijdens een kijkje bij de laatste repetitie is niet zo'n geschikt tijdstip om 'in te breken'. De spelers hebben dan wel iets anders aan hun hoofd.
Het was moeilijk om uit al die sterren een selectie te maken voor even een babbel, maar de keus viel op Marianne Buis, die al jaren meespeelt en vaak op onnavolgbare wijze een sluwe en irritante, maar zeer gebekte infiltrante gestalte geeft. Het is altijd weer een genot om haar capriolen en dwaze vertolkingen te aanschouwen. Nou, Marianne wilde graag wel even napraten over het succes en dat ging aan de keukentafel in het huis waar het Transportbedrijf van de familie is gevestigd. Daarbij viel op dat Marianne nog wel meer 'ijzers in het vuur' heeft. Ze is voorzitter van zowel WBSV als van de Dorpsraad en is al 38 jaar medewerker bij Tuincentrum Lokkemientje.

Maar eerst natuurlijk over de uitvoering van de Geflipte Flierefluiter, waar zij in dit stuk als binnenvallende buurvrouw op geregelde maar zeker op zeer ongelegen tijden binnen valt en al snel de touwtjes in handen neemt. Nu was ze uit op een heuse vrijage met de rijk geachte Opa. "Ja, ik heb er geen moeite mee om me uit te sloven, al speel ik voor 400 man", aldus Marianne. "Je doet het voor al die mensen die graag naar onze komedies komen kijken en willen lachen. Natuurlijk, we zijn maar amateurs maar we oefenen zeven maanden lang om het zo goed mogelijk te kunnen brengen. Tijdens de première is het gelukkig allemaal goed gegaan en de mensen hebben genoten van hun avondje uit.
Meestal speelt Marianne dus heel vaak bijzondere personages bij Paulus II. "Dat zegt niet, dat ik geen serieuze rollen kan uitbeelden, "zegt ze. "In 2015 was ik een vergeetachtige oude dame met een rollater, een rol die meer dan alleen maar gekkigheid vereiste."
Het instuderen van de tekst gaat haar uitstekend af. "Na twee maanden zat die rol er bij mij helemaal al in", zegt ze. "Ik heb een enorme waardering voor onze regisseur Kees Veenhof. Hij luistert ook naar ons als wij een opmerking maken en dat is heel fijn. Die scènes met de kast en met het toedienen van het medicijn waren heel leuk. Helaas kon ik die niet zien, want ik zat achter de coulissen.

Vrijwilliger van het jaar 2015
Tot zover de toneeluitvoering, maar zoals gezegd, heeft Marianne nog meer pijlen op haar boog. Zo heeft ze een respectabele staat van dienst als vrijwilliger. Ze is ex lid en voorzitter van de ouderraad van de school; ex overblijfmoeder; ex musicalbegeleider; spelleider bij de jeugd van WBSV; jeugdbestuur; wedstrijdsecretaris jeugd; voorzitter WBSV; voorzitterschap Dorpsraad Westbeemster.
Daarom werd ze tijdens Nieuwjaarsreceptie van de Gemeente Beemster in januari 2016 als een van de vijf vrijwilligers gelauwerd door wethouder Aafje Zeeman.

"Tja, ik ben al 20 jaar lid van de Dorpsraad, waarvan drie als voorzitter. De Dorpsraad brengt gevraagd en ongevraagd advies. Twee keer per jaar wordt een openbare vergadering gehouden, waarbij wethouder Dick Butter ook aanwezig is.
Wat we hebben bereikt?: een nieuw mededelingenbord bij De Kerckhaen, een oplaadpaal voor auto's en fietsen, een bord met 30 km/u en rode knipperlichten voor de school. Veranderingen rond de kerk zijn er sinds de vergadering vorig jaar januari nog niet van gekomen. Nog steeds zijn er de discussies over sluipverkeer, landbouwvoertuigen, snelheid en natuurlijk parkeren, maar los dat maar eens op."
Voetbalvereniging WBSV heeft Marianne al 20 jaar lang in haar hart gesloten, sinds haar zoon ging voetballen dus. Ze heeft er alle mogelijk denkbare vrijwilligersfuncties bekleed en is nu sinds 5 jaar voorzitter, haar tweede termijn. Ze is zeer content met de begeleiding voor de jeugd, al zou daar nog wel iemand bij kunnen. Voor een tekort aan scheidsrechters is ze niet bang, want niet minder dan 14 leden hebben een cursus scheidsrechter gevolgd en ze zijn allemaal geslaagd. Ze is ook heel blij met de loungebank die onlangs door 14 vrijwilligers in elkaar werd gezet. Financiering was mogelijk door de wensboom van de Rabobank en NL doet. Nu nog de nieuwe kantine bij het clubhuis, waarvoor de tekeningen al zijn gemaakt.

Naast al die activiteiten, het verzorgen van de administratie voor het bedrijf en de zorg voor huis en hof is Marianne is ook al weer 39 jaar in dienst van tuincentrum Lokkemientje in Edam. Ze is van beroep bloemist en houdt zich daar tevens bezig houdt met de inkoop van materiaal voor dit familiebedrijf.
Dat heeft ook weer zijn voordelen want nu kon Marianne voor een actie van WSBV zorgen voor 120 tasjes violen, die de jeugdleden gaan verkopen ten behoeve van de kas.

Niet teveel gezegd dus over een aardig werkzaam mens, dat houdt van aanpakken en volhouden.