Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Weer goede belangstelling voor taxatie Beemster kunstschatten
Middenbeemster, 28 maart 2017
  'Kunst van Zolder' wordt eens in de drie jaar georganiseerd door de sectie Welzijn van Stichting Beemster Gemeenschap, in samenwerking met het Agrarisch Museum. Op zondag 26 maart was het de derde keer en zetelde taxateur Loek van Aalst met zijn assistente weer in het vierkant van de stolp Westerhem. Er bleek ook nu bij het publiek weer grote belangstelling te bestaan om kunstschatten, al dan niet van zolder, door hem te laten taxeren. Voor slechts voor € 3,00 per taxatie konden de waardevol geachte spullen worden ingeschreven, maar wel met een limiet van drie stuks. Om 10.30 uur stonden de eersten al voor de deur van het museum.
Bij inschrijving werd verteld op ongeveer welk tijdstip van Aalst aan het bekijken van het betreffende ingebrachte stuk toe zou zijn. Het betekende niet dat iedereen dan maar naar huis ging om op het aangegeven moment weer te verschijnen. Velen vonden het juist erg interessant om te weten wat er zoal aan schatten in de Beemster huizen en op zolder verborgen liggen. De één bracht een Delfts kommetje of een herdenkingsbordje mee, de ander een schilderijtje of munten. Het publiek kon de handelingen van de taxateur heel goed volgen op het scherm. En dan is het wachten op het moment dat er werkelijk iets bijzonders wordt ingebracht, zoals een kleurrijk Grieks schilderijtje dat achter glas werd geschilderd en dateerde uit de 19de eeuw.  
  Van Aalst had zich terdege voorbereid op deze taxatieochtend. Ook de taxatie van de vorige keer was hij er bij.
Hij maakt er geen regel van; zo'n taxatiedag als deze is voor hem een hobby. Hij deed het alleen nog een keer 'omdat het hem zo vriendelijk was gevraagd'.
Deze taxatiedeskundige is niet zo maar de eerste de beste: hij is expert waar het betreft taxatie van 17de eeuwse meubelen maar ook voor musea als Booijmans van Beuningen, Frans Hals en Paleis het Loo. Hij is tevens voorzitter van de TEFAF in Maastricht en de Kunstbeurs PAN. Wat hij niet aan parate kennis heeft, zoekt hij op in de boeken waarvan hij een kist vol heeft meegenomen.
Het meest opmerkelijke stuk dat hem onder ogen kwam vond hij een oud schilderij van Frans Oerder (geboren in Rotterdam en geëmigreerd naar Zuid-Afrika waar hij in 1944 in Pretoria overleed). Dit schilderij stelde een zwarte man voor met een kookpot. Van Aalst stelde daarbij vast, dat de kookpot zeer waarschijnlijk dateerde uit de tijd dat Hollanders in Zuid-Afrika een kolonie stichtten en alles wat ze daar konden gebruiken uit Nederland hadden meegenomen; dus ook deze kookpot. Het schilderij werd getaxeerd op wel
€ 1.700,-. Er stak echter een tragisch verhaal achter, want de eigenaren van dit schilderij, dat een erfstuk is, willen het graag verkopen om de waarde ervan te kunnen verdelen. Ze vinden het geen van allen mooi en het ligt al jaren op zolder. Geen enkel veilinghuis wilde echter dit ter veiling laten aanbieden. Maar misschien nu wel, nu de waarde toch behoorlijk groot blijkt te zijn. Waarschijnlijk spreekt het ons, Hollanders wel niet zo aan. Het is ook wel een beetje somber, maar wellicht zijn er verzamelaars, die er wel interesse voor zullen hebben.

Elk ingebracht voorwerp wordt met de loep bekeken op echtheid en zo ook het schilderij dat zo maar even van de muur geplukt was, echter zeker niet om te verkopen. Het is een gezicht op een grachtje in Brugge. "Een aquarelle/pastel gesigneerd door W.A.Knip en gemaakt rond 1920 in de originele lijst", stelde hij vast. Ëen aardig schilderij, maar helaas niet van J.A.Knip en daarom toch minder waard. Maar toch € 350,- ; Hm!!!, dat is toch leuk om te weten, maar het gaat dus weer gauw aan de muur.
Na taxatie krijgt de inbrenger een officieel waarderingsrapport waarop de bijzonderheden staan vermeld. De inbreng was mooi over de tijd verdeeld, zodat op het vaststelde tijdstip van sluiting om 14.55 uur iedereen zijn of haar kunstschat had kunnen laten taxeren.