Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Het 'Betje Wolff Museum', bijna klaar voor het nieuwe seizoen
Vrijwilligersmiddag met afscheid van voorzitter Aafje de Jong
Middenbeemster, 23 maart 2017    
  Het nieuwe seizoen van het 'Betje Wolff Museum' begon zoals gebruikelijk met een vrijwilligersmiddag op de zolder van het museum. Deze enigszins veranderde naam is bedacht opdat deze voor PR doeleinden beter zal 'bekken'. Alle vrijwilligers komen graag naar deze bijeenkomst, want iedereen heeft na de winterrust er wel weer zin in. Op dit moment is de schoonmaak ongeveer uitgewoed en de tentoonstellingscommissie hard bezig met de laatste loodjes voor de inrichting van de tentoonstelling, die dit jaar in het teken staat van Betje Wolff. Daar is weer een originele naam voor bedacht: 'Denk nooit aan Betje Wolff of denk aan Aagje Deken'. De tentoonstelling wordt op 6 mei geopend.
Er was natuurlijk weer heel wat te bespreken. Maar allereerst stelde voorzitter Aafje de Jong een nieuwe vrijwilliger voor en meldde dat het bestuur met twee nieuwe leden is uitgebreid.
Het geslaagde scholenproject van 2016, waarbij leerlingen van de basisscholen een educatief maar spannend bezoek aan Betje brachten wordt op 17, 18, 19, 22 en 23 mei herhaald en ditmaal zal ook de school in Zuidoostbeemster present zijn. Gelukkig zijn genoeg vrijwilligsters beschikbaar en ook burgemeester Joyce van Beek heeft haar hulp aangeboden. Mart Hellingman en Janna Bakker, die dit project hebben bedacht vertelden daarbij dat er nieuwe leuke onderdelen aan zijn toegevoegd.
Over een andere en heel lekkere PR activiteit mocht Janna Bakker vertellen. Ze heeft met Joke van den Hoonaard een bezoek gebracht aan de chocoladefabriek in Middenbeemster om een speciaal Betje Wolff bonbon te ontwerpen. Ze hoopt dat het resultaat er zo leuk uitziet en zo lekker is, dat velen een doosje vol mee naar huis zullen willen nemen.
De pastorietuin van Betje is een belangrijk deel van het museum. Bezoekers kunnen bij mooi weer op het terras genieten van de landelijke rust en uitzicht op de toren van de kerk zoals Betje Wolff dat eertijds deed. Vrijwilliger/tuinman Piet vertelde dat hij bezig is met het opknappen van een kerkbankje, dat ook ten behoeve van bezoekers in de wat lege hoek bij de keuken komt te staan. Tevens zal daar een oude tuinderskruiwagen uit Zuid-Frankrijken worden geplaatst, waarop twee soorten kruiden uit de kas van Jan Bakker worden geëtaleerd. Ook wordt een nieuwe boom geplant. De POM Pomologische Vereniging zorgt namelijk voor een ent van de 400 jaar oude, oorspronkelijk uit Zuid-Afrika afkomstige, saffraanpeer.

Afscheid
Op deze middag werd afscheid genomen van mevr. Koos Noome, die jarenlang vrijwilliger bij het museum is geweest.

Aafje aftredend
En dan, helemaal aan het slot van deze middag, werd afscheid genomen van voorzitter Aafje de Jong. Tiny van de Nes vertelde over Aafjes grote toegewijdheid en  enorme inzet in een roerige tijd waarin voor het museum veel veranderde. "Ze heeft op een plezierige manier leiding gegeven aan het bestuur waardoor er altijd een prettige werksfeer was." Gelukkig blijft Aafje wel deel uitmaken van de werkgroep Tentoonstellingen.

Deze vrijwilligersbijeenkomst is tevens een mooie gelegenheid voor de vrijwilligers om de agenda te trekken voor het maken van een nieuw rooster.

 

 

Om daar een passend schema voor op te stellen is natuurlijk een taak die lang niet eenvoudig is. Vrijwilligers gaan natuurlijk ook met vakantie en dan mogen er geen gaten in de bemensing van het museum vallen. Daarom zijn nieuwe vrijwilligers altijd welkom. In het begin draaien ze mee tijdens de openstelling en krijgen dan alle informatie over de tentoonstelling, zodat ze de bezoekers daarover alles kunnen vertellen. Meer informatie bij Joke van den Hoonaard, email: buitengaats@hetnet.nl

Het museum is geopend vanaf 1 mei tot 1 oktober op dinsdag t/m vrijdag van 11.00-17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. Met Pasen en Pinksteren is het museum op beide dagen open van 14.00-17.00 uur.