Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Tentoonstelling Betje Wolff Museum met verrassende facetten
'Betjedag' tijdens opening 'Denk nooit aan Betje of denk ook aan Aagje'
Middenbeemster, 10 mei 2017    
"Het is weer 'Betjedag": een inmiddels vergeten uitspraak van de voormalige voorzitter van Museum Betje Wolff uit de jaren 90 van de vorige eeuw door G. Köhne. Die uitspraak deed hij als het mooi weer was tijdens de opening van een nieuwe zomertentoonstelling en die activiteit buiten in de zon op het erf van het Betje Wolff Museum kon worden gehouden. Ook anno 2017 was het zaterdag 6 mei, bijna als uitzondering op het kille voorjaar, verheugend zonnig en en zaten alle genodigden weer gezellig in een kring op het terras. Daar hield de nieuwe voorzitter Margreet Verbruggen, haar 'Maidenspeech'. Eerst las ze een stukje voor uit het boekje Stormvogels, dat over Betje geschreven is door de jonge schrijfster Bregje Hofstede. Bregje is ook te zien op de nieuwe promotieflm van het museum, die op woensdag 3 mei in première ging. Deze film is ook tijdens de tentoonstelling te bekijken.
Daarna nodigde Margreet kunstenares Mieneke van Gogh uit om iets te vertellen over haar mensbeelden. Mieneke heeft namelijk een zo goed als levensecht mensbeeld gemaakt van de naamgeefster van het Betje Wolff Museum. Als domineesvrouw heeft Betje, 17 jaar in dit pand gewoond en gewerkt en geschreven aan en met Aagje Deken. Daarom heeft het museum voor de tentoonstelling gekozen voor de naamgeving 'Spreek nooit over Betje maar denk ook aan Aagje. Deze was haar vriendin, aanvankelijk met de pen, maar ook jaren haar levensgezel.
Het was al jaren de wens van het museum om eens een mooi beeld van Betje te hebben. Mieneke maakte het van siliconenrubber naar een levend model: Anneke Schoones, die volgens een bewaard gebleven afbeelding van de toenmalige domineesvrouw erg op Betje zou lijken. Nu heeft 'Kippenrust', het zolder- en schrijfkamertje van Betje dus een echte bewoonster gekregen.
Mieneke is trouwens geen onbekende van het museum, want ook van de maquette van het Buiten Vredelust heeft ze nieuw exemplaar gemaakt dat als twee druppels water lijkt op het origineel, dat in de archeologische kamer van het museum staat. De maquette van Mieneke wordt vaak uitgeleend aan andere musea.
  Maar voordat alle aanwezigen zich nieuwsgierig naar de zolder kon spoeden om de nieuwe aanwinst te gaan bekijken, was er toch nog even aandacht voor burgemeester Joyce van Beek, die de tentoonstelling officieel opende met de presentatie van de nieuwe Betje Wolff bonbon, gecreëerd door de Beemster Chocoladefabriek in Middenbeemster. Ze smaakten voortreffelijk!
En dan eindelijk stonden de genodigden oog in oog met Betje Wolff, zoals ze er in het echt moet hebben uitgezien. Aan haar schrijftafel en nog in de bloei van haar leven. Haar ogen die, naar aangenomen werd bruin waren, keken doordringend maar ook een beetje nadenkend. Volgens Mieneke heeft ze ogen gebruikt die ook bij mensen worden toegepast. De tentoonstellingmakers hadden haar gekleed in de japon die eertijds ook door Anneke Schoones was gedragen. Het was echt een bijzondere gewaarwording deze Betje te aanschouwen.  
  In het kamertje Kippenrust stond een vitrine waarin de onlangs verkregen briefwisseling van Betje en Aagje met een Amsterdamse vriend was geëxposeerd. Het betrof een bedankje voor een gezellige visite die de dames in Amsterdam hadden afgelegd. Diezelfde brieven kreeg schrijfster Bregje Hofstede te zien tijdens de opname van de film, die nu op de zolder van het museum werd gedraaid. Aanvankelijk was het de bedoeling om er 20 minuten mee te vullen, maar het resultaat nam een half uur in beslag. Het was echt de moeite waard om de prachtige beelden te zien van de gesprekken die Bregje Hofstede met de vrijwilligers in het museum voerde, maar ook de beelden in vogelvlucht boven Middenbeemster waren prachtig.
En als dan alles op de tentoonstelling was bekeken, was het ook nog even goed toeven in de pastorietuin, waar Betje haar kruiden teelde en waar nu door een goedgunstige persoon de naambordjes weer voorzien waren van prachtig in schoonschrift geschreven namen.
Dan, in het rozenperkje een bordje te ontwaren met een gedichtje dat door Betje werd geschreven als ode op haar tuin in Middenbeemster. Dat allemaal is te zien en te genieten bij het Betje Wolff Museum en.. als de bezoekers weer huns weegs willen gaan, dan kan er op later tijdstip nog genoten worden van de bonbons, die in kleine doosjes te koop worden aangeboden. Ook leuk voor een bijzonder presentje, natuurlijk!
 
 
Het Betje Wolff Museum, Middenweg 178, maar ook het van Agrarisch Museum Westerhem, Middenweg 185a, zijn vanaf mei t/m september geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur  
De Betje Wolff bonbons