Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster Kinderkoor vierde 15 jaar bestaan met jubileumconcert
   
Middenbeemster, 22 mei 2017

Het Beemster Kinderkoor, vierde op zondag 21 mei haar 15 jarig bestaan in de Keijserkerk van Middenbeemster. Initiatiefnemers van toen: Nico en Marie Schroevers blijken nog steeds met dezelfde toewijding achter hun koor te staan en vonden dat dit heuglijk feit gevierd moest worden met een heus jubileumconcert, waarin zang, muziek en beweging centraal stond. Om een mooie passende combinatie met veel jeugd te maken had het koor het startorkest van Beemsters Fanfare onder leiding van Wim Klaver uitgenodigd om het met koperklanken nog feestelijker te maken, zowel als begeleiding voor het Beemster Kinderkoor als solo.

Om 15.00 uur werd het jubilerende koor uitgenodigd om zijn opwachting te maken en triomfantelijk als gladiotoren marcheerden ze in een lange rij van achter uit de kerk op. Nee het waren niet de pukkies van toen die in 2003 hun eerste passen onder leiding van Jan Maarten Koeman en Minke Huizinga op het koorzangpad zetten in de toenmalige kosterij. Sindsdien hebben meer dan 120 kinderen uit Beemster en omgeving hier hun eerste koorzangervaringen kunnen opdoen en vrolijke zanguren kunnen beleven. Sommigen waren er maar kort bij, anderen hebben vele jaren achter elkaar meegezongen en een aantal stroomde door naar het voormalige kinderkoor De Kickers, naar het NKT of naar musicalvereniging BOTT.  
  Schroevers had de taak van ceremoniemeester op zich genomen. Hij heette een publiek, waaronder veel voormalige leden van het koor die in de kerk een plaatsje hadden gevonden, welkom.
Glimmend van trots vertelde hij hoe hij en Marie in 2003 hadden gezocht naar een dirigent met passie om kinderen te laten zingen. Gelukkig bleek Jan Maarten Koeman die perfecte persoon. En hij bracht ook de toen 14-jarige vrolijke, zanglustige Minke Huizinga mee, die inmiddels in zijn voetsporen is getreden en thans samen met hem elk een deel van het koor, zowel in Zuidoostbeemster als in Middenbeemster, dirigeren.
Al jaren is Tine Mol vaste pianiste.
 
Ter gelegenheid van het feest waren fluitiste Dieke Verrijt en gitarist uitgenodigd om de zang te begeleiden en een slagwerker van het opleidingsorkest verleende rithmische steun. Na de enthousiaste aankondiging was het zingen geblazen. De zangertjes bleken een heel repertoire aan liedjes en liederen te hebben ingestudeerd en ze zongen alles uit het hoofd.   Ze zongen over een spookschip, waarbij ze griezelige geluiden maakten, over brokkenpiloten en de koning van de weg, die luid toeterend binnen kwam rijden in een miniautootje. Heppo di taai taai hee, bleek een kaskraker en daarna, heel ingetogen, 'There is a song in me' en 'Dit is het huis', een hymne, waarin de Beemster Keyserkerk wordt bezongen.
 
Jan Maarten en Minke laten de kinderen niet alleen zingen maar ook bewegen en het is leuk om te zien hoe zelfs de allerkleinsten vreselijk hun best doen om daarin mee te gaan. Bij het liedje 'The lion sleeps tonight', ook al zo'n successtuk, kregen ze door Marie een pluche oerwoudbeest in hun handen gedrukt.   Het startorkest, waar Wim Klaver spoedig hoopt weer meer jeugd te kunnen dirigeren, speelde prachtige muziek uit de Franse film over een koorschool Les Choristes, waarbij het koor subtiel werd begeleid. Ook filmmuziek van King Kong en Afrika werd uitgevoerd. Na de pauze werd muziek uit Disney films gespeeld.

Ook werd er nog weer een gezamenlijk stuk uitgevoerd. De fanfare en het koor allebei met een eigen dirigent. Ze moesten elkaar goed in de gaten houden om te zorgen dat het tempo gelijk bleef.
Na de pauze zongen Sascha Blokland en Timo Koopman, die hun weg naar het theater al hebben gevonden, een liefdesduet uit de Muskatiers en ter afsluiting van dit hele mooie jubileumconcert bleken 12 – 15 aanwezige oud kinderkoorzangers de liedjes die ze toen zongen nog niet vergeten te zijn en hieven hun stemmen aan samen met het koor. Een klein lied met gebaren die wel wat stoffig waren geworden.