Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
In gesprek met
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Dirk Kloosterboer in Purmerend uit Beemster jasje gegroeid
Vrouwen van Nu Beemster kwamen in zijn bedrijf een kijkje nemen
   
Beemster-Purmerend, 16 mei 2017
Een groep dames van Vrouwen van Nu Beemster bezocht op 12 mei in Purmerend het domein van Decorbouwer en Beemsterling Dirk Kloosterboer.
Kloosterboer heeft twee enorme bedrijfshallen waar van alles wordt gemaakt: van reclameborden voor zakjes patat tot inrichting van grote tentoonstellingen.
De dames waren van plan geweest om te gaan fietsen, maar het weer viel bar tegen. Om over een heerlijk fris lenteregentje te praten was wel een beetje overdreven. Het was voor half mei behoorlijk koel, winderig en nat.
Voor de groepsfoto stelden de dames zich op onder de grote schuifdeuren om daarna langs een hoge trap op te stijgen naar de kantine.
 
 

Onderweg kon even een blik worden geworpen op de begane grond, waar zo op het eerste gezicht maar een paar mensen aan het werk waren.
Later begrepen we, dat het project, waar Kloosterboer thans mee bezig is, de inrichting betreft van een hele grote historische tentoonstelling voor een museum in Denemarken.
Veel medewerkers zijn daar op locatie bezig die in te richten. In Purmerend worden nog slechts de laatste loodjes gelegd.
In de kantine kwam Dirk Kloosterboer de Beemster Vrouwen van Nu persoonlijk verwelkomen en-waar het bekende plaatsgenoten betrof-was die ontmoeting uiteraard zeer hartelijk.

Vol vuur vertelde hij over zijn bedrijf dat een geweldige ontwikkeling heeft doorgemaakt, sinds dit zo'n 20 jaar geleden naar Purmerend verhuisde. De opdrachten die hij kreeg vereisten een grotere bedrijfsruimte dan Beemster hem kon bieden. Zo was hij toen al bezig met het maken van het decor voor de Nieuwsstudie van de NOS en hij had ook al contacten met mediagigant v.d.Ende. Diens grote musicalproducties leverden Kloosterboer steeds meer werk op en uiteraard: bekendheid.
Thans zijn de grote opdrachten die hij uitvoert vaak voor musea. En dan betreft het niet meer alleen stellingen en vitrinekasten, maar musea willen 'beleving' en daaronder vallen beweging, muziek- en geluidsinstallaties.
 
  Uit heel Europa krijgt hij opdrachten. Zijn website www.kloosterboer-decor.nl/ zoals het onderschrift luidt: "De verbeelding uitgebeeld" . Dit geeft aan dat Kloosterboer Decor voor geen kleintje vervaard is en gespecialiseerd in vormgeven en bouw van interieurs voor musea, exposities, themaparken, horeca en decors voor theater, televisie en film. Voorbeelden: het Ibsen huis voor Toneelgroep Amsterdam, Exhibit Micropia voor Artis, projectiewand Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord, het Museum Tinker Imagineers in Denemarken, Casa-Romana voor het Rijksmuseum van Oudheden en de tentoonstelling in het Paleis op de Dam t.g.v. van de viering van de 50ste verjaardag van koning Willem Alexander.

Spoorwegmuseum
Ter illustratie van hoe omvangrijk zijn projecten kunnen zijn, liet Kloosterboer zien hoe de de tentoonstelling in het Spoorwegmuseum in Utrecht van de eerste schets tot het uiteindelijk verrassende resultaat tot stand was gekomen.
Het toont wel aan, dat Dirk Kloosterboer alles aanpakt en tot een goed resultaat weet te brengen...
"Ja, als klein jongetje was ik altijd al bezig, bijvoorbeeld een kippenhok timmeren. Ik doe mijn uiterste best om een opdracht binnen te slepen en wat ik lever is echt kwaliteit. Daar sta ik voor in, maar als een opdracht mijn neus voorbij gaat omdat een ander het goedkoper kan, zie ik dat ook als een leermoment."

 
  Allengs begrepen de dames, dat Kloosterboer in Purmerend behoorlijk uit zijn Beemsterjasje was gegroeid. Zeker toen hij begon over het huidige grote project in Denemarken, waar op dit moment 20 medewerkers op locatie bezig zijn met het opbouwen van de tentoonstelling. Kloosterboer noemde de 20 enorme bomen, die met duizenden ledlichtjes worden voorzien om de hars, die uit de boom vloeit, te visualiseren. Maar ook de bunkers met alles er op en er aan, die tijdens de bezetting in Jutland langs de kust werden gebouwd. Het bedrijf telt 50 personeelsleden en 20 ZZPers. Steun en toeverlaat van Kloosterboer Jan Zijp die de bezoekers tijdens de rondleiding op de afdeling Planning begroette.
 
Dit is de galerij waar alle projecten, die in de loop der tijd werden uitgevoerd in een lijstje waren gezet. Daarbij ook een foto van de T-Rex in Museum Naturalis. Deze tentoonstelling moet nu weer gedemonteerd worden, want dan gaat de dinosaurus naar Barcelona.   Deze kast is gemaakt in opdracht van de Clini-clowns en kan worden opengeklapt. Voor kinderen moet het heel spannend zijn wat er allemaal in en achter al die laatjes en deurtjes zit. Ook de achterkant is heel geheimzinnig met allerlei lichtjes, radertjes en knopjes.
 
Verder ging de rondleiding en hier op deze afdeling worden de ontwerpen uitgewerkt.
 
Deze kast vol ordners vertelt hoeveel grote en kleinere projecten in de loop der jaren door Kloosterboer zijn ontwikkeld.   Een kijkje in de grote fabriekshal waar hier en daar enkele stukken staan, die nog naar Denemarken moeten worden vervoerd.
 
Op een van de werktafels lag een schedel van een oeros. Deze heeft ook als bestemming de historische tentoonstelling in Denemarken.   Ja, het lijkt stil bij Kloosterboer, maar er staat nog één windmachine die kon worden gedemonstreerd.
 
In de andere fabriekshal is een medewerker bezig met het monteren van assen. Daar staan ook de 20 bomen die met trucks naar Denemarken moeten worden vervoerd.   Het zijn enorme gevaarten en Kloosterboer liet een plaat met honderden gaatjes zien, door een gespecialiseerd bedrijf vervaardigd. Daarachter zullen straks de led-lichtjes schijnen.
 
Het laatste bezoek aan een afdeling betrof de werkplaats waar dames materialen behandelen om een project er zo echt mogelijk uit te laten zien, bijvoorbeeld roestig, verweerd of glimmend.   Nog een laatste blik voor het vertrek weer naar Beemster. Eén van de bedrijfswagens van Kloosterboer-Decor: "De verbeelding uitgebeeld". Het was een bijzonder interessante excursie geweest.