Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Film Kraijenhof gelanceerd
Persoonlijke verhalen geven beeld van leven op de Stelling
   
Beemster, 3 oktober 2017

Op Maandagavond 2 oktober ging in Fort Resort aan de Nekkerweg in Beemster de documentaire ‘Kraijenhoff keert terug, verhalen op de stelling ', in première.
Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Joke Geldhof en de burgemeester van de Beemster, Joyce van Beek gaven het startsein door op de rode lanceerknop te drukken. Daarna konden de 75 aanwezigen, die op één of andere manier een steentje hebben bijgedragen tot de totstandkoming van de film, kennismaken met de persoonlijke verhalen die in de film werden verteld aan de heer Cornelis Kraijenhof, de even naar het heden ‘teruggekeerde’ grondlegger van de Stelling van Amsterdam (1880-1920).

 
 

Voor de film van start ging vertelde Delia Hofman, voorzitter van de Stichting Verhalen Verbinden, dat deze deel uitmaakt van een verhalenproject, dat mede door verhalen-bijeenkomsten, tot stand is gekomen. Door die verhalen kan de geschiedenis van de forten tot leven worden gebracht.
Jort van der Maarel is de producent van de film, hij heeft de opnames gemaakt en Maaike van Poelgeest verzorgde de communicatie en PR.
Agnes de Boer, schrijfster en projectleider, die in haar jeugd in de nabijheid van een fort heeft gewoond, vertelde dat ze vlakbij Fort aan de Nekkerweg werd geboren. "In de jaren 70 – was je je daarvan helemaal niet bewust; het fort lag verscholen achter hoog opgeschoten groen."

Langzamerhand ging ze zich meer in de gehele Stelling verdiepen en begon ze verhalen te verzamelen en op te schrijven. Zo ontstond het idee om de geschiedenis van de Stelling en de forten via persoonlijke verhalen in beeld te brengen, niet alleen in een boek, maar ook laten zien in een film. Mensen vertellen graag hun verhaal en voor de luisteraar of de lezer is dat weer interessant. Twintig jaar gelden werd de Stelling van Amsterdam uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed en het is het zeker waard om er meer over te weten.

Foto: Voorm. fortwachter Everaars Fort Jisperweg.

 
 

Gedeputeerde Geldhof memoreerde, dat de provincie één van de partijen is, die het project ‘Kraijenhoff keert terug’ ondersteunt. "Het is belangrijk dat we het verhaal van de Stelling en haar forten doorgeven.
Burgemeester J. van Beek noemde ook het feit dat een deel van Wereld Erfgoed de Stelling van Amsterdam in Beemster ligt en dat op zich ook al tot Unesco WereldErfgoed is uitgeroepen. Foto: Frank Bart (eigenaar Fort Resort Beemster), Edwin Kapitein (Stelling-deskundige) in gesprek met Henk Zwart (acteur) alias Cornelis Kraijenhof en Jort van der Maarel (filmmaker) in Fort Resort Beemster.

In de forten van de Stelling van Amsterdam waren vele duizenden dienstplichtige militairen gelegerd tijdens de mobilisatie van 1914-1918. Het waren zeker geen luxueuze onderkomens zoals thans het Fort Resort Beemster aan de Nekkerwerg waar een van die forten thans tot een hotel is omgetoverd.