Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Herfstige Familiedag HGB trok vooral in de middag bezoek
    Beemster, 1 oktober 2017

Gelukkig kon de was bij Agrarisch Museum Westerhem aan de lijn; op zondag de 1ste oktober weliswaar, maar het gaf toch een familiair tintje aan de HGB Familiedag, die een reprise was van de vorig jaar gehouden, totaal verregende jubileum-activiteit t.g.v. het 80 jaar bestaan van het Historisch Genootschap Beemster. Het bleef nu gelukkig droog al stond er een stevig windje. Dat weerhield de gasten niet om vanaf 11.00 uur in de klaar gereed staande bus, die elk half uur vertrok, te stappen om tijdens een ritje door de polder alle onderdelen van het Genootschap op lokatie te bekijken. De belangstelling was echter vooral in de middaguren.

 
Vanaf de bushalte op het marktplein van Middenbeemster hobbelde de niet al te luxueuze schoolbus richting Volgerweg, waar de gerestaureerde Weegbrug kon worden bekeken. De gasten kregen hier gelegenheid om een kwartiertje rond te neuzen, terwijl de bus wachtte.   Op zich was er niet echt iets spectaculairs te zien. Op de weegbrug stond wel een tractor opgesteld en in het huisje kon het preciese gewicht van dit landbouwwerktuig worden afgelezen. De brug heeft wel zijn nut bewezen voor caravans die alvorens op de weg te gaan, op gewicht konden worden gecontroleerd.
 
Voor de jeugd was er toch iets bijzonders: ze mochten in de cabine van de tractor klimmen en zo konden ze gewogen worden. Opa's en oma's moesten natuurlijk ook even op de weegschaal: samen 150 kg gaf die aan.   Hoe bijzonder de restauratie van deze oude weegbrug was, kon worden verteld door één van de vrijwilligers. Aan de hand van een miniatuur liet hij zien hoe het grootste gedeelte onder het wegdek verborgen zit.
 
De volgende bestemming voor een bezoekje was korenmolen De Nachtegaal, waarvan de wieken driftig draaiden en de molenaar het meel in zakken opving.
Het werd hier best wel druk. Ook de verkoop bij Tineke verliep op rolletjes.
  En daarna weer terug richting Middenbeemster, waar Betje Wolff en het Agrarisch Museum op deze familiedag veel gasten ontvingen. Echt passend voor zo'n uitje was natuurlijk een bordje poffertjes, die door de vrijwilligers van het museum heerlijk goudbruin werden gebakken.
 
In de domineeskamer bleek Ds. Wolff even te zijn teruggekeerd om bezoekers te vertellen over zijn leven met die olijke Betje. Hij was zeer verheugd dat er in later jaren een museum naar zijn gade was vernoemd. Onderwijl probeerde hij op suggesties van zijn auditorium de preek voor de komende zondag te schrijven.   Op het erf van het museum stond ook een uitgebreid assortiment apparaten, waarmee in voorbije tijden mee gewassen werd. Voor de kinderen was er een aardige activiteit: ze mochten namelijk op overgrootmoeders manier de was doen met een wasbok, wasteil, wasbord en een wringer.
Op deze pleisterplaats was naast de museumschatten zelf tevens historisch brandweermateriaal van Brandweer Beemster, ook een onderdeel van het HGB, op het erf van Westerhem opgesteld.