Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Marijke Pot van Wonen Plus bezorgde ouderen fijn uitje
met Museum Plus Bus
   
Middenbeemster, 9 oktober 2017
Dankzij de oplettendheid van Coördinatiewerker Marijke Pot van Ouderencentrum Middelwijck in Middenbeemster konden Beemster senioren op 9 oktober een dagje uit met de Museum Plus Bus, mogelijk gemaakt door de Bank Giro Loterij. Op internet schreef ze meteen in.
  En dat deed ze echt bijtijds, want volgens de gastheer van de Museum Plus bus komen bij de Bank Giro Loterij wel 1300 aanvragen uit heel Nederland binnen, waarvan er slechts 300 kunnen worden gehonoreerd. Voor dit uitstapje meldden zich gegadigden boven de 75 gaarne aan, genoeg om een hele bus met museum-bezoekers te vullen. Ook ouderen die niet meer zo goed ter been zijn. Bij de bus ontmoetten de passagiers de heer Hans Riebeek, gastheer voor deze dag en chauffeur Ramon, die een handje toestak bij het instappen met de rolstoel. Onderweg werd een video over kunst en musea gedraaid. Eenmaal in Amsterdam vertelde Ramon aan de hand van van de huizen die werden gepasseerd over de historische architectuur.
Ook vertelde hij over het Van Gogh Museum dat speciaal gebouwd werd om de grote collectie schilderijen, die Vincent van Gogh voor het Rijksmuseum bestemd had, te kunnen herbergen.
 
Parkeren vlak voor het Rijksmuseum was niet mogelijk; er moest eerst een stukje worden gelopen.
 
Het Museum werd niet direct bezocht, want eerst kon worden genoten van een lunch in de kantine van het gebouw waarin sinds 1912 het Zuiderbad is gevestigd. Eén van de gasten heeft vroeger hier in de buurt gewoond en wel twintig jaar elke dag in dit bad gezwommen. Ze mocht er een kijkje gaan nemen en hoewel het beklimmen van de hoge trap haar niet meer zo goed af ging als vroeger, klom ze toch naar boven en ervoer daar een hele emotionele herinnering.
 
In de eregalerij van het museum op de tweede verdieping, waar de Hollandse meesters uit de 17de eeuw te bewonderen zijn, was op deze maandagmiddag heel veel publiek, vooral veel schoolklassen, maar het was ook behoorlijk rumoerig. Door de 'erepoort' kon het beroemde schutterijstuk 'De Nachtwacht van Rembrandt over de koppen van het publiek worden aanschouwd.
 
De rondleider liet op verzoek bekende schilderijen zien, zoals Het Melkmeisje, het Straatje van Vermeer of het Joodse Bruidje. Daarbij vertelde hij over portretten, landschappen en genrestukken, zoals het nogal losbandige Huishouden van Jan Steen dat in de ogen van schilder Frans Hals laat zien hoe het eigenlijk niet moet. Dat was te lezen in een briefje boven de haard met de boodschap: "Zo de ouden zongen, piepen de jongen". Geen goed voorbeeld dus! Bekijk het schilderij door deze link aan te klikken . De gids liet ook een doosje met schildersattributen zien.
 
Na de rondleiding kregen de Middenbeemsterlingen nog een uurtje gelegenheid om zelf nog even door het museum te dwalen. Bij veel schilderijen kon uit een bak een kaart gehaald worden waarop informatie stond, zoals hierboven De zielenvisserij, getekend oor Adriaen Pietersz. van de Venne. Van de Venne wilde de geschiedenis van zijn tijd vastleggen, want in dit schilderij beeldde hij de godsdienstoorlog uit, die in zijn tijd woedde. Bekijk het schilderij beter door deze link aan te klikken.
Na het bezoek aan het Rijksmuseum ging het weer huiswaarts door een kleddernat Amsterdam met veel heel veel verkeer: files en overal doorheen flitsende fietsers. Heerlijk is het om dan om de rustige kuil, die de Beemster nu eenmaal is, in te rijden. Maar het was een mooie dag geweest dankzij de Museum Plus Bus.