Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Monument voor neergestorte Lancaster in 1943 in bestelling!
(Uit de werkgroep geklapt)
   
Middenbeemster, 12 april 2018
Het lijkt zo stil rond de realisatie van het monument voor de zeven bemanningsleden van de Lancaster bommenwerper, die op 26 juni 1943 in Westbeemster neerstortte. Niet is echter minder waar... Achter de schermen zijn de vijf leden van de werkgroep druk bezig met de voorbereidingen voor de onthulling van het monument, dat precies 75 jaar na datum van de ramp op 26 juni 2018, plaats zal hebben op het plein voor de Kerckhaen in Westbeemster.
In de Erfgoedkamer van Westerhem komen ze nu om de week bij elkaar om de vorderingen te bespreken.

Ieder heeft zijn taak binnen de werkgroep. Voorzitter Nic van Baar, de enige Westbeemsterling in de werkgroep, onderhoudt contacten met plaatsgenoten. Hij heeft zelfs TVNH weten te bereiken. Nic en Hein Stevers, de toenmalige getuige, zijn de hoofdpersonen in een documentaire over de de noodlottige dag in 1943. Klik hier om die opname te zien.
Pieter Beemsterboer, die de functie van penningmeester op zich heeft genomen, heeft zich vooral bezig gehouden met crowdfunding maar zeker niet in de laatste plaats heeft hij de contacten met de steenhouwer gehad en hem onlangs de opdracht gegeven de gedenksteen te maken.

 

De gedenksteen zal bevestigd worden op de muur van De Kerckhaen.
De inmiddels zeer omvangrijk geworden correspondentie en de uitnodigingen naar diverse instanties worden verzorgd door secretaris Vincent Falger.
Er wordt veel belangstelling vanuit het buitenland verwacht. Vertegenwoordigers van de RAF, RAAF en RNZAF respectievelijk Engeland, Australië en Nieuw Zeeland, hebben reeds gereageerd en lieten weten aanwezig te willen zijn bij deze plechtigheid.
Geert Heikens zorgt voor de PR en uiteraard de berichtgeving in de Binnendijks, maar zijn sterke kant is tevens het opstellen van het draaiboek op de dag van de onthulling.
Het vijfde lid van de werkgroep is Erny van de Kleut, verslaggever van deze site, die de www.monumentaircrashwestbeemster.nl in het Nederlands en het Engels beheert. Hoe belangrijk het World Wide Web is werd aangetoond door een artikel vanuit Nieuw Zeeland in het Aukland Journal

Een reactie, die uit Nieuw Zeeland is gekomen, heeft ook een foto opgeleverd van de verongelukte bemanning: allemaal zeer jonge kerels, Aangenomen wordt, dat vier van hen nog rusten, diep in de grond in Westbeemster.
Van één van hen, L.G.Porritt, is een levensbeschrijving binnen gekomen.
Een van zijn familieleden zal de onthulling verrichten.
Helaas hebben zich nog geen familieleden van de andere zes gemeld. Hopelijk komt er in de komende twee maanden meer informatie binnen.
Wie precies wil weten wat er allemaal op die ongeluksdag 26 juni 1943 gebeurde, kan het best de website bekijken.