Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Gedenksteen Onder de Linden uit 1839 terug op oude plek
   
Middenbeemster, 30 augustus 2018

Cultureel Centrum Onder de Linden heeft in de afgelopen maanden een grote restauratiebeurt ondergaan. Ondanks de subsidiekorting kan gelukkig het nieuwe theaterseizoen 2018/2019 op 30 september weer geopend worden met een spetterende 'Uit! aan het Marktplein'. Zie daarvoor www.onderdelindenbeemster.nl .
Als bijzonderheid is te melden dat de gedenksteen, die refereert aan het jaar 1839 waarin Onder de Linden als school voor de toenmalige meester Abbring werd gebouwd, weer terug is op zijn oude plek naast de voordeur. Dit naar aanleiding van een artikel op deze site uit 2016. Door talrijke verbouwing was de steen terecht gekomen in de afgesloten steeg tussen Onder de Linden en het makelaarskantoor. Zie hiervoor het artikel uit 2016

  Tegelijk met de renovatie besloot de Gemeente dat de herplaatsing van de gedenksteen ook meteen ter hand moest worden genomen. De redacteur van deze site werd zelfs gevraagd wat de beste plaats zou kunnen zijn.
Uit de vier mogelijkheden viel de keuze op de meest oorspronkelijke plaats naast de deur.
Helaas is de steen door de tand des tijds ernstig aangetast en bijna niet meer te lezen. Mogelijk is de lichtval op deze plek de oorzaak van de onduidelijkheid, maar een foto die in 2014 werd genomen is nog wel enigszins leesbaar. Zie ook de vergroting van deze foto
Gezocht wordt naar een oplossing om de letters weer zichtbaar te maken.

 
Aan de hand van deze oude foto werd geconstateerd dat de gevelsteen oorspronkelijk naast de deur heeft gezeten. De datum waarop de foto werd genomen is onbekend. In dit schooltje werden door Het Nut Beemster gymnastieklessen gegeven, een bibliotheek ingericht maar ook huishoudcursussen, waar deze foto op betrekking heeft.  
De eerste steen aan
dit schoolgebouw
is gelegd door
Cornelis Philip Boon,
oud 7 jaren,
den 18 september 1839
Omhoog