Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Martha Oortman Gerlings geïnspireerd en inspirerend
voorzitter Beemster Ondernemers
    Middenbeemster, 18 februari 2018
  Het viel niet mee om met Martha Oortman Geerlings een gesprekje te regelen. Onze eerste ontmoeting dateert uit augustus 2014, toen zij de prijs won voor de door haar bedachte naam voor de nieuwbouw bij de Keijserkerk KeijserIN. Ze kwam over als een zeer energieke inspirerende vrouw en dat op zich was al aanleiding om te proberen eens een afspraakje met haar te maken. Maar Martha had het heel erg druk. Ze was namelijk het jaar daarvoor tijdens de jaarvergadering van de Beemster Ondernemers gekozen tot voorzitter. Zo werd een interview op de lange baan geschoven, tot zij in 2018 vond, dat het en dan toch maar eens van moest komen.
En toen bleek dat burgemeester Joyce van Beek net met haar voorstel voor een gesprek even eerder was. Dat interview met de burgemeester, waarin de meeste van haar vele activiteiten onder de loep werden genomen, werd in januari in Binnendijks gepubliceerd, maar Martha vond, dat ze best nog wel wat meer te vertellen had en speciaal over haar functie als voorzitter van de Beemster Ondernemers Vereniging.
Om een datum vast te leggen verliep ook al niet zo gemakkelijk en het moest een paar keer worden uitgesteld. Toch stond Martha voor dit interview twee keer met gebak voor de deur om dat steeds maar uitgestelde gesprek te houden.
 
  Maar, met die tweede afspraak lukte het uiteindelijk toch om tot een afronding te komen en dan het extra grote verhaal nog uitwerken...
Hoewel het onderwerp van gesprek de Beemster Ondernemer Vereniging betrof, kwam het, gezien onze gezamenlijke interesse voor zang, natuurlijk toch even op het Noord-Hollands Kinderkoor, waar zij een organiserende kracht is.
Maar al gauw beperkten we ons tot het onderwerp Beemster Ondernemers Vereniging.

Martha verwelkomt gaarne alle nieuwe bewoners van zich snel uitbreidende nieuwe wijken hoewel ze het betreurt dat er voornamelijk koophuizen worden gebouwd. "Juist voor onze jeugd moet er een kans zijn een goed huurhuis hier in Beemster te krijgen. Daar maak ik me echt zorgen over", zegt ze. Voor een goed ondernemersklimaat is namelijk een koopkrachtige bevolking nodig. Startende ondernemers zijn voor ons eveneens waardevol en daarom heeft de Ondernemersvereniging besloten jaarlijks een startersprijs uit te loven. Zo kwam het gesprek al snel op de Nieuwjaars-receptie waar Thirza Lourens deze in ontvangst mocht nemen. Haar prijs bestond een lidmaatschap voor de BO, want dat was ze nog niet.

 
 

"Het is natuurlijk leuk als een jonge starter meteen lid wordt van de BO maar om voor de startersprijs in aanmerking te komen hoeven ze geen lid te zijn", zegt Martha. "Wat geldt is, dat ze opvallen als ondernemend talent.
Een nieuw lid geeft tijdens een regelmatig te houden vergadering een presentatie van, of vertelt over zijn/haar activiteiten als ondernemer.
Lid worden van de vereniging met bijna 100 leden kost € 190,- inclusief deelnemen aan alle activiteiten, die de vereniging organiseert en dan heb je wel een organisatie achter je staan. Voor kleine ondernemers, meer hobbyisten, is een lidmaatschap daarom toch ook wel eens te overwegen.

Mariska van Walsum, ook een genomineerde voor de startersprijs, heeft binnen de vereniging al zitting in geheel verjongde groep voor de zondagmarkt, die met enthousiasme en grote inspiratie dit evenement weer in een nieuw jasje zal gaan steken.
"Zonder de Beemster Ondernemers zou de Zondagmarkt overigens niet te realiseren zijn. De BO geven bovendien een belangrijke support voor veel activiteiten die hier nu plaats vinden", betoogt Martha.
 
  "In het verleden (2010 in de Kloek en 2012 in de feesttent tijdens het 400 jaar bestaan van de Beemster) heeft de vereniging ook al twee keer een beurs georganiseerd en een milieu/duurzaamheids markt (2016), maar in wezen is de Beemster te klein voor dergelijke grote evenementen. Daarom doen we dat in samenwerking met de ondernemers in regionaal verband. Zo vindt op zaterdag 14 april 2018 in sporthal De Beuk in Purmerend de jaarlijkse regionale duurzaamheidsbeurs plaats."
Martha vertelt ze dat de Vereniging ook bezig is het aanzien van de industrieterrein te verbeteren. Ze spreekt er wel haar bezorgheid over uit, dat beide industrieterreinen: Insulinde en Bamestra, zoveel panden leeg staan. Zo noemt ze bijvoorbeeld de Plus die heeft aangekondigd te gaan vertrekken naar elders. Dan komt dat grote gebouw leeg te staan. Ook voor de vele werknemers, die in Beemster wonen, is dat erg.
Voor leegstaande panden zou een oplossing kunnen worden gevonden, zoals elders in de regio: opdelen in kleinere ruimtes van bestaande gebouwen of loodsen. Deze zouden kunnen worden gebruikt door kleine ondernemers, die een bescheiden bedrijfsruimte zoeken.
 
   

 

En de klok tikte maar door en Martha, deze inspirerende voorzitter van de Beemster Ondernemers vereeniging had toch zoveel te vertellen. Meer dan in dit interview opgenomen kan worden...