Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Mariska van Walsum (She Who Dares) werkt met Legosteentjes
   
Middenbeemster, 12 februari 2018
Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Beemster Ondernemers werden drie nieuwe leden genomineerd voor de 'Aanstormend Talentprijs'. Een daarvan was Mariska van Walsum. De nominatie kwam voort uit haar presentatie als facilitator voor LEGO® SERIOUS PLAY® (LSP)  tijdens een verenigingsbijeenkomst van de Beemster Ondernemers.
Tijdens die avond had ze de ondernemers aan het werk gezet om te ervaren wat LSP inhoudt. Nu weet iedereen wel wat LEGO® inhoudt: kleine gekleurde plastic blokjes, die allemaal aan elkaar gezet kunnen worden om er een auto, een vliegtuig of een huis mee te bouwen, maar een bedrijfsorganisatie of marktverkenning?
Voor de ondernemers was het na de eerdere introductie met LSP natuurlijk geen vraag meer, maar veel aanwezigen tijdens de Nieuwjaarsreceptie vroegen zich toch af wat daar in hemelsnaam mee bedoeld werd. Mariska kreeg deze avond echter niet de gelegenheid om precies uit te leggen wat haar werkwijze inhoudt.

Creatieve hersenhelft
Daarom werd met haar een afspraak gemaakt om er meer over te horen. Bij haar thuis, waar ze een grote hoeveelheid legosteentjes in alle maten, kleuren en vormen voor zich op tafel uitspreidde, vertelde ze dat in 2002 de bedrijfsresultaten van de Legofabriek in Denemarken toch niet meer zo florissant waren. Daarom zocht LEGO® naar nieuwe mogelijkheden waarbij dit materiaal voor andere doeleinden zou kunnen dienen.
Of bij deze 'brainstorming' ook legosteentjes werden ingezet? Misschien werden de handen juist wel als vanzelf aan het werk gezet. Want, zo blijkt uit een studie: als dit materiaal op tafel ligt, zal tijdens het praten door de andere, creatieve hersenhelft een eigen leven gaat leiden. waardoor diepere inzichten, ideeën en fantasieën ontstaan.             

  Maak maar eens een eendje
Om dit zelf te ervaren werd nu de interviewer aan het werk gezet: Mariska bood zes Legostukjes aan en gaf daarbij de opdracht om er een eendje van te maken.
Het leek heel eenvoudig, maar dat viel helemaal niet mee. Er bleek eigenlijk veel fantasie nodig om deze opdracht uit te voeren en een eendje werd het al helemaal niet. Toen vertelde Mariska te hebben ervaren dat, wanneer ze deze opdracht aan een grote groep personen in een workshop geeft, er geen één tot hetzelfde resultaat komt: allemaal zijn ze anders.
Zelf liet ze een voorbeeld zien, dat warempel wel op een eendje leek.
 
  Het was een simpel begin maar van daaruit werkt ze verder. Om te beginnen met het bouwen  van een eenvoudige situatie die bestaat of bedacht kan worden.
Het lijkt simpel maar ieder LEGO model vertelt zijn eigen verhaal, bijvoorbeeld over iets te willen of te moeten gaan onderzoeken of over te verwachten tegenstand binnen de organisatie. Deelnemers aan een workshop (en zo ook de Beemster Ondernemers die even aan LSP mochten proeven) worden steeds enthousiaster en zo ontstaan diverse LEGO modellen met elk een eigen symboliek; van daaruit worden 'lijntjes getrokken' om te zien of al die elementen tot een geheel kunnen worden samengebracht.

Wat dan blijkt is, dat op vele fronten, ondanks tegenstelling in opvattingen van de deelnemers toch een goede constructie voor een organisatie valt te maken waar iedereen content mee kan zijn.

Mariska: "Het mooie van dit systeem is, dat iedereen de kans krijgt een eigen mening te ventileren, ook diegene die anders misschien hun mond niet durft open te doen of meent dat zijn/haar stem toch niet gehoord wordt. Juist deze mensen komen met LEGO® SERIOUS PLAY®  tot hun recht en dat vind ik zo bijzonder.”
 
  Het is te veel omvattend om in dit bestek helemaal uit te leggen hoe Legosteentjes zo hun bijdrage leveren aan het opzetten van organisaties en structuren. Bij het aanhoren van haar verhaal al tuimelden de vragen en antwoorden over elkaar heen. Eigenlijk kan je dit het best zelf eens proberen, thuis met de legosteentjes van de kinderen of misschien liggen er nog wel wat op zolder.
De workshops die Mariska geeft, zijn veelal bedoeld voor instellingen, bedrijven of hogere scholen. Toch zou het leuk zijn als Mariska in Beemster, bijvoorbeeld in Onder de Linden, eens zo'n proefworkshop zou geven om deze werkwijze zelf te kunnen ervaren. Mariska staat er zeker wel voor open.
Mariska woont nog niet zo lang in de Beemster maar wil heel graag meedoen aan het gemeenschapsleven, dat ze hier sterk aanwezig voelt. Daarom werd ze naast lid van de Beemster Ondernemers ook lid van de Buurtvereniging en vrijwilligster bij Onder de Linden en levert eveneens een aandeel aan de organisatie van de Zondagmarkt. Ze hoopt dat het enthousiasme, waarmee ze zich in het Beemster gemeenschapsleven stort, niet verkeerd wordt opgevat. "Ik heb gemerkt dat hier toch een eigen cultuurtje heerst en daar moet ik wel rekening mee houden", zegt ze.
Eigenlijk moeten we juist blij zijn dat zulke nieuwe mensen met zoveel ondernemerskracht en initiatief hier komen wonen en zo zorgen voor een frisse wind.