Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Natuur en milieu in Middenbeemster op zaterdagochtend 3 februari
     
  Margret Verduin was ter ore gekomen dat de slootkanten in nieuwbouwwijk De Keijser vol zwerfvuil lagen. Eerder was ze initiatiefnemer van een zwerfvuilpruimactie geweest, waaronder die bij obs De Blauwe Morgenster en daarom besloot ze dat op deze plek aan de Hendrick de Keijserlaan maar eens te gaan herhalen. De Gemeente voorzag haar gaarne van materiaal om het ingezamelde vuil te vergaren en af te voeren.
De buurtbewoners waren wel ingeseind dat dit stond te gebeuren, maar aanvankelijk bleek weinig enthousiasme aanwezig om mee te helpen. Er kwamen slechts enkelen opdraven, maar Margret ging doortastend aan de gang, terzijde gestaan door Netty Rutz.
Bij een damwand bleek verschrikkelijk veel smerigheid te liggen. Meest bouwafval: stukken piepschuim en verpakkingsmateriaal maar ook gewoon stukken plastic, flessen en blikjes. Dat alles was waarschijnlijk door de onlangs huis gehouden heftige stormen naar deze plek gedreven en opgehoopt, want alleen hier waren al twee volle zakken te vullen.
Margret en Netty hoefden het gelukkig al snel niet meer alleen te doen. Hun actie werkte blijkbaar toch aanstekelijk, want van alle kanten kwamen buren toegestroomd om toch een handje te gaan helpen. Er ontstond zelfs een gebrek aan grijpers om het vuil op te pakken.
Het enthousiasme werd steeds groter.
 
 

Overal langs de sloot stonden nu buurtbewoners te vissen. Gelukkig hadden ze hun tuinharken meegenomen en die bleken zeer bruikbaar om alle troep uit het water te vissen. Daarvoor waren de grijpers niet echt geschikt.
Om bij de overkant van de sloot te komen kroop zelfs iemand op zijn knieën over de damwand.
Gelukkig was het op deze dag weer eens droog, hoewel de slootkanten glad en zeer sompig waren, dus de opruimers moesten goed oppassen niet in de sloot te glibberen.

 
Om op deze ochtend nog even in de natuur en opruimen te blijven... Indachtig de hevige storm van 3 januari voerde de gemeente in de eerste week van februari een boomkapplan uit. In heel Middenbeemster klonk het geluid van zagen en werden zieke bomen omgelegd. Zo werd ook deze oude reus op het kerkhof geveld. Meer dan een meter in doorsnee en heel wat jaartjes oud. Op diverse plekken lagen in Middenbeemster de gekapte bomen te wachten op afvoer.
 

 


En dan dit nog, al het betreft hier geen zwerfvuil! Deze omgevallen (of omgegooide) afzetpalen liggen zo al een tijdje in het park rond het Gemeentehuis.
Ze zijn waarschijnlijk bedoeld om automobilisten te dwingen niet over het gras te rijden, want door de vele regen van de afgelopen maanden zijn de bermen zo zacht als boter en dan krijg je snel dergelijke bermbeschadigingen.