Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Verrassend veelzijdig Winter/Donateursconcert Beemsters Fanfare
Middenbeemster, 28 januari 2018    
  Beemsters Fanfare mag zich verheugen op een grote schare fans, die graag komen luisteren naar het donateursconcert. Zoveel, dat één avond niet genoeg is om ze allemaal in één enkele uitvoering te laten genieten. Daarom wordt al jaren zowel op zaterdagavond als zondagmiddag een optreden verzorgd en strooiden ze op zowel zaterdag 28 als zondag 29 januari in de tot de laatste plaats bezette concertzaal ´De Kuijk´ gul hun heerlijke koperklanken in het rond. Maar niet alleen dat: het programma was van een grote veelzijdigheid, met onder meer het optreden van het opleidingsorkest, het Beemster Kinderkoor als kleine sterretjes, de getalenteerde accordeoniste Lisette Beets en de grote ster van de avond was natuurlijk zangeres Lottie Hellingman, die haar vocale en artistieke professionaliteit uitstraalde.
Annemarie
Hoewel de zaterdagavond als het grote concert zal kunnen worden aangemerkt is het op zondagmiddag ook heerlijk om ontspannen naar Beemsters Fanfare te gaan luisteren. In dat geval mis je natuurlijk wel het feit dat de burgemeester Joyce van Beek aanwezig is om weer eens een jubilaris in het zonnetje te zetten. Er gaat bijna geen uitvoering voorbij dat dit het geval is omdat Beemsters Fanfare vele trouwe leden kent.
Zo werd Annemarie Pols dit keer gehuldigd omdat ze reeds 40 jaar haar partijtje meeblaast en ze is heel goed, want voor dirigent Wim Klaver geldt ze als een prima concertmeester. Voorzitter BarendJan Haan wilde dit feit op zondagmiddag echter ook nog wel een keer herhalen.
 
Annemarie werd in 1978 als zevenjarige aspirant bij de fanfare geïntroduceerd door haar opa Schermer. Deze en zijn kleindochter waren toen het oudste en het jongste lid van de fanfare.
  Het concert werd geopend met een optreden van het opleidingsorkest dat op het programma stond aangekondigd als jeugdorkest, maar dit ensemble biedt ook volwassenen gelegenheid om na een korte studieduur mee te doen. Een aspirant kan al na een periode van een half tot een heel jaar lekker meespelen en voor de huidige leden kan het ook aanleiding zijn eens een ander instrument te proberen. Dat al snel een uitstekend resultaat wordt bereikt, bewees 'Down by the Sally Gardens' in een arrangement van M.Sweany, dat sereen en gevoelvol werd uitgevoerd als rustig begin; maar meteen daarna tuimelden tekenfilmhelden uit Hercules en Jungle book swingend de zaal in. Het opleidingsorkest speelde tevens de rol van begeleider van het Beemster Kinderkoor.
JanMaarten Koeman liet zijn kleine sterretjes schitteren in liedjes als 'Vois sur ton chemin' van B.Coulas en 'You're welcome' van L.M.Miranda. Deze liedjes waren ook al uitgevoerd tijdens de viering van het 15 jaar bestaan van het koor in mei 2017, maar het was een waar genoegen om ze nog eens een keer te horen. Zeker om de uitbundigheid waarmee de kinderen zongen.
Nog net voor de pauze klonken twee prachtige muziekstukken, die door het volwassen orkest onder leiding van Wim Klaver vol overtuiging werden uitgevoerd. De vele dissonanten van 'The devil's bridge', van D.Barry lieten bij het publiek zeker de rillingen over de rug lopen.
Feest van herkenning was het werk 'Scarawerth' van Jan Bosveld, dat tijdens het concours op 4 november ook al werd gespeeld. Het is een scenisch werk, waarin een Fries dorpje wordt uitgebeeld, dat zomaar uit de sterrenhemel op aarde plofte. Het orkest kreeg hier alle gelegenheid om diverse sferen op te roepen van geheimzinnig en gemoedelijk tot uitbundig en krijgslawaai. Er was sinds november nog eens heel goed op de puntjes gelet en het klonk fenomenaal.
 
 
Het programma na de pauze vermeldde de naam van Lottie Hellingman, geboren in de Beemster, maar thans een zangeres van nationale bekendheid. Zij liet het publiek genieten van haar talent en overtuigde met 'The man with the child in his eyes' van K.Bush. Dit lied werd gearrangeerd door Wim Klaver, die overigens voor deze avond nog meer muziekstukken had bewerkt, zoals 'Spinning Wheel' van D.C.Thomas en 'Non, je ne regette rien' van Ch. Dumont.  

Lottie kondigde ook nog een optreden van accordeonist Lisette Beets aan, die ontroerend een werk 'Guardia nueva' van A.Piazzolla ten gehore bracht.
Ook speelde de Fanfare nog een paar werken solo, zoals ' Royal Suite' van Ph. Sparks dat zowel statige verhevenheid als luchtige komedie bleek in te houden. Zelf zag ik er een scène in uit de film 'The court jester' van Danny Kaye.