Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Beemster windmolen "De Nachtegaal" zet „alle zeilen bij” 
voor 350-jarig bestaan in 2019
De Beemster (1612) heeft haar bestaan vooral te danken aan de inzet van vele tientallen windmolens, honderden molenaars en een paar eeuwen met onophoudelijke windkracht.
De enige windmolen die De Beemster nu nog rijk is maalt sinds 1669 tot op de dag van vandaag onvermoeibaar voort. Hier echter geen water dat wordt weggemalen, maar Beemstergraan dat tot meel wordt vermalen.
Met het oog op haar 350-jarig bestaan in 2019 zal "De Nachtegaal” vanaf januari worden ingepakt en bijna een halfjaar lang roerloos een forse restauratie ondergaan. Het huidige rietdek is na zo’n vijftig jaar op diverse plekken dringend aan vervanging toe.
Na in de derde week januari van al het oude riet te zijn ontdaan wordt het kale molenlijf van onder tot boven onderzocht en waar nodig hersteld.
Om toekomstig brandgevaar het hoofd te kunnen bieden zijn een droge stijgleiding en een modern branddetectie systeem in de restauratieplannen voor het nieuwe rietdek opgenomen.
Ook wordt in het werk aandacht geschonken aan onderzoek naar de ouderdom van diverse zeer oude balken in de constructie, waarvan vermoed wordt dat sommige fors ouder zijn dan de molen zelf.
Met dank aan o.a. het VSB fonds Beemster, de Van Toorn Scholten Stichting en de vriendenkring van de molen is een sluitende begroting opgesteld die het mogelijk maakt dat eind mei deze unieke molen in al haar pracht weer zal kunnen draaien en malen.
Van januari tot mei wordt de molenwinkel ondergebracht in een tijdelijk onderkomen naast de molen aan de Hobrederweg 4a zodat de verkoop van alle eerlijke Beemster meelproducten gewoon door kan gaan.
De openingsuren zijn onveranderd zodat belangstellenden zowel op woensdag als zaterdag hun meel kunnen blijven kopen en gelijktijdig even kunnen kijken hoe de restauratie ervoor staat.
www.nachtegaalbeemster.nl en via facebook