Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Secretaris Leny van Duivenvoorde leest voor bij Ootje Tontel
   
Middenbeemster, 24 januari 2018
Het was nog niet eerder gebeurd dat de nieuwe Gemeentesecretaris Leny van Duivenvoorde er solo op uittrok om een publieke functie te vervullen. En het betrof ook wel een bijzonder publiek, namelijk een twintigtal allerjongste Beemsterlingen: de babies en peuters van Kinderopvang Ootje Tontel in Middenbeemster.
De secretaris had zich uiteraard goed voorbereid op het matineuze bezoek, dat het Nationale Voorleesontbijt nu eenmaal vereist. Dus stapte ze, gewapend met het voor deze dag geselecteerde prentenboek 'Ssst, de tijger slaapt', om kwart voor negen de poort van Ootje Tontel binnen. Daar maakte ze kennis met Carola en de andere verzorgsters, die voor deze aangelegenheid nog in nachtgewaad rondliepen. Ook de kleintjes van 0 t/m 3 jaar waren nog in hun pyjamaatjes gestoken. Allemaal hadden ze een kroontje op het hoofd met daarop hun naam geschreven, zodat de bezoeker van deze ochtend meteen wist met wie ze te maken had.
Het was een verrassende kennismaking met de nog wat slaperige jeugd. Maar het moet voor de kleintjes toch ook wel een bijzonder begin van de dag zijn geweest. In de grote 'huiskamer' van Ootje Tontel waren de mini stoeltjes in een grote halve cirkel rond de voorleeszetel geplaatst en kon het voorlezen beginnen.
 
Getuige de bovenstaande plaatjes bleek van Duivenvoorde die stoel echter helemaal niet nodig te hebben. Ze ontpopte zich namelijk niet alleen als voorlezer maar ook als actrice, die het verhaal over de slapende tijger bijzonder aanschouwelijk vertelde. Daarbij maakte ze gebruik van allerlei knuffeldieren die ook allemaal bij dit voorleesmomentje aanwezig waren: de vos, de muis, de kikker en de ooievaar. Die deden hun uiterste best om de slapende tijger vooral niet wakker te maken. De kleintjes, zelfs de allerkleinsten van enkele maanden oud volgden haar voordracht zo stil als muisjes, zo mooi werd het verhaal door die aardige 'juf' verteld.
 
Een verzorgster maakte er letterlijk een ontbijt van door een van de babies zijn ochtendhapje toe te dienen. Omdat de eindelijk ontwaakte tijgertjes jarig bleken te zijn, kreeg het jonge publiek ook een klein feestontbijtje aangeboden in de vorm van een lekkere hele, halve of kwart krentenbol.   Het was een geweldig leuk voorleesmomentje geweest en na afloop werd Gemeentesecretaris door het kleine publiek bedankt met een prachtige tekening en Carola bood haar een fraai boeket aan. Deze voorlezer mag zeker nog wel eens een keertje terugkomen!