Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Raad Gemeente Beemster kan eindelijk weer aan de slag met
Coalitieakkoord Samen werken aan een sterk en gezond Beemster
   
Middenbeemster, 9 juli 2018

 

Eindelijk, drie maanden na de gemeentelijke verkiezingen op 21 maart heeft de Gemeente Beemster weer een coalitie, bestaand uit VVD, CDA, PvdA/Gr.L. en D66. Op 7 juli 2018 werd de pers uigenodigd om de presentatie van het coalitieakkoord 'Samen werken aan een sterk en gezond Beemster' bij te wonen. Triomfantelijk vertelde Monique van Boven, (VVD) woordvoerster van de grootste partij dat nu, na weloverwogen beraadslagingen, alle neuzen binnen het zo gevarieerde veld van politieke overtuigingen dezelfde kant op stonden.

vlnr. de fractievoorzitters: Gerard Groot (D66), Monique van Boven (VVD), Arie Commandeur (CDA) en Henk Vinke (PvdA/Gr.L.

In de aanbieding van het akkoord stelde ze:
....‘Wij zijn trots op onze agrarische bedrijfstak, op een samenleving die bruist en waar mensen zich thuis voelen. Wij zijn eveneens trots op onze agrarische roots en op een samenleving, die bruist en waar mensen zich thuis voelen. En dat alles in een Werelderfgoedgebied dat volgend jaar zijn 20ste verjaardag viert....’
Na de ondertekening was de pers aan de beurt om vragen te stellen. En die waren niet mals, want er staan in het akkoord verwarrende uitspraken. Zo werd een vraag gesteld over het tijdstip waarop de fusie zal worden aangegaan De nieuwe coalitie gaat er van uit, dat dit in 2020 zal plaats vinden, maar Purmerend ziet toch 2022 (of nog iets later) als een beter uitgangspunt.
 
  De fusieprocedure zorgt eveneens voor verwarring: Welke moet het worden: de lichte of de zware? In het eerste geval zal Beemster door Purmerend worden geannexeerd: in het andere geval (zware procedure) heffen beide gemeenten zich op en vormen een nieuwe gemeente met een nog te kiezen naam. Zo wordt het leven en wonen in een stad en op het platteland evenrediger vertegenwoordigd. (De voorkeur voor de zware procedure is uitgesproken door het College van B&W.)
Wie het akkoord 'Samen werken aan een sterk en gezond Beemster goed wil lezen kan de hier naast staande link aanklikken.
Het echte vuurwerk zal wellicht losbranden in de raadsvergadering van 9 juli om 19.30
Omhoog