Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Dorpshuis 'De Kerckhaen' in Westbeemster straks wereldberoemd
door film 'Ons Café', gemaakt door jonge cineasten
De Kerckhaen bij presentatie film propvol figuranten
   
Middenbeemster, 9 juli 2018

Hoe belangrijk de functie van een dorpscafé voor de gemeenschap is, wilden Dennis Jongeling en Hannah Grout, twee studenten aan de Hogeschool voor Journalistiek in Utrecht wel eens proefondervindelijk vaststellen en dat deden ze door middel van het maken van een film. Dit naar aanleiding van een rapport over de zorgwekkende terugloop van de gelegenheden waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten, hun hobby uitoefenen of feestjes houden. Dennis en Hannah bezochten in heel Nederland een groot aantal van deze lokaliteiten en kwamen toen tot de conclusie dat in Westbeemster hét dorpshuis stond dat heel precies voldeed aan de opdracht. Bovendien vonden ze het een zeer aardig gebouw waar de tijdgeest hier nog voelbaar te proeven was.

  Ongeveer een jaar geleden begon de drukte van de filmopnames in en om 'De Kerckhaen', waaraan een groot deel van de inwoners gaarne als figuranten een bijdrage leverden. Geen wonder dat op de avond van de presentatie de zaal tjokvol zat.
"Dat zou vaker moeten gebeuren", was de verzuchting van beheerder Bart Bakker, die zes jaar geleden deze avontuurlijke baan bij de Stichting Beheer Kerckhaen aanvaardde nadat het gebouw inmiddels via uitgave van aandelen door alle Westbeemsterlingen was 'geadopteerd'. Bakker was één van de hoofdrolspelers in de film. Hij liet alle facetten van zijn werkzaamheden, maar ook zijn zorgen over te toekomst zien.
Het is juist de terugloop van bezoekers: jongeren in de buurt gaan liever naar Purmerend of de Rijp waar meer te doen is en van de ouderen die naar de Soos komen, biljarten of een kaartje leggen vallen er steeds meer weg, zodat de inkomsten teruglopen.
"Om het dorp leefbaar te houden is het echter een zaak van belang om De Kerckhaen open te houden", aldus Nico de Lange, voorzitter van de Stichting Beheer van de Kerckhaen.
Overigens twijfelde hij er niet aan dat met alle zeilen gehesen dit dorpshuis zal blijven bestaan. Want het dorpshuis is nog zoveel meer. De film van Hannah en Dennis liet meet flitsende beelden zien waarom en wat er zoal gebeurt in De Kerckhaen.
 
  Wat gefilmd kon worden waren veel activiteiten, zoals de uitbundige feestvreugde tijdens het carnaval of een tiroolse avond; de bestemming als stembureau en zelfs een begrafenisstoet met een priester voorop maakte vanuit de kerk een ererondje langs de Kerckhaen.
Ook vielen de filmers net binnen bij een gezamenlijke gezellige avond van Vrouwen Samen Verder en Vrouwen van Nu.
Natuurlijk ontmoette de filmploeg de ouderen van de Soos en dronk een biertje in de gelagkamer, waar Nic van Baar vertelde over het belang van het behoud van het gebouw als onmisbaar ontmoetingscentrum voor dit zo landelijk gelegen dorpje.
Tevens werd een rondgang door het gebouw gegeven, waarbij zelfs een kijkje onder de hanenbalken werd gegund. Deze verraden dat de nu afgeschermde nok vroeger deel uitmaakte van een kerkzaal. De Kerckhaen diende voor de bouw van de Kerk St.Joannes de Doper in 1879 namelijk als schuilkerk voor de RK enclave, die Westbeemster eertijds was. De Kerckhaen is zeker van historische betekenis voor de geschiedschrijving van de Beemster.
In die drie maanden dat de beide cineasten bezig zijn geweest kon natuurlijk geen volledig beeld worden opgeroepen. Niet gefilmd was bijvoorbeeld de drukte rond de jaarlijkse bijenmarkt, het Sinterklaasfeest voor de kinderen of de toneelvoorstelling door Paulus II die ook al weer goed is voor twee avonden een gevulde zaal. Zo vond er onlangs nog de onthulling plaats van een monument ter nagedachtenis van de bemanning van een neergestorte Lancaster bommenwerper in 1943, "Jammer, dat toen de film al klaar was", aldus Hannah. "Dat hadden we er ook graag bij willen hebben." Maar ja, er gebeurt zoveel in de West, dat er honderd uren gefilmd kon worden zonder saai te worden.  
  Na het uitbundig applaus voor de makers van de film voelde documentairemaker en Beemsterling Kees Vlaanderen de twee cineasten nog eens goed aan de tand. Hij vroeg ze naar hun beweegredenen om juist De Kerckhaen op de korrel te nemen. Eén daarvan was het gemeenschapsgevoel dat Dennis en Hannah hier sterk aanwezig achtten.
Ze vertelden ook, dat hun inzending van de film naar een Filmfestival grote waardering oogstte en een derde prijs, en bij een filmfestival in Manchester was de film eveneens 'een toppertje'.
Dennis en Hannah verklaarden ook erg genoten te hebben van de gemoedelijke dorpssfeer en lieten een beetje doorschemeren dat ze nog wel eens terug zouden willen komen voor een vervolg, want dat De Kerckhaen moet blijven stond voor beiden als een paal boven water.
DVD en NPO2
'Ons Café' werd enthousiast ontvangen en menig DVD zal zeker zijn weg naar de huiskamer hebben gevonden. Maar wie niet aanwezig was, kan een vertoning in september bij NPO2 op TV tegemoet zien. Ach, wie weet zal de film ook bijdragen aan belangstelling van toeristen en gezelschappen die Beemster als Werelderfgoed eens willen beleven in de rustieke omgeving van 'De West'.
Omhoog