Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links

Tja... waar blijft de tijd?
Betjes Petekind vertrekt naar Amerika voor studie aan college

   
Middenbeemster, 19 juni 2018
Eventjes in herinnering terug naar het jaar 2000... In Binnendijks verscheen een artikel over de kraamvisite aan huize Treep in Middenbeemster, waar op 23 juni 2000 een dochter werd geboren: Anne.
Nu is het zo, dat op 24 juni in Vlissingen in het jaar 1738 Betje Becker werd geboren. Deze Betje werd op 20-jarige leeftijd in de echt verbonden met een dominee uit de Beemster: Adrianus Wolff en ze woonde in het huis waar nu Museum Betje Wolff, vernoemd naar de inmiddels bekende schrijfster, is gevestigd.
Omdat Museum Betje Wolff in 2000 een zomertentoonstelling over kraam en geboorte hield, besloot het bestuur een kraamvisite af te leggen bij een pasgeborene van het vrouwelijk geslacht, die op of nabij dezelfde dag als Betje werd geboren. Zo werd de kleine Anne Betjes petekind.
Inmiddels is er 18 jaar verstreken en staat Anne op een keerpunt in haar leven. Met haar einddiploma HAVO op zak besloot ze Nederland een poosje vaarwel te zeggen en op college in Amerika te gaan verder studeren. De schooltas hing aan de vlag waarop vermeld stond dat America de jonge Beemsterling kan verwachten. En dat is al spoedig want op 20 juni vertrekt ze en ze blijft er 10 maanden.
 
  Betjes Petekind verlaat dus even de Beemster. Ze had van een vriendin gehoord dat het heel bijzonder was, les te krijgen op een Amerikaans College. "Er wordt breed scala aan studierichtingen aangeboden tot pottenbakken aan toe," zo vertelde ze en daaraan wilde ze wel even proeven.
Voor moeder en vader Treep is het wel een hele verandering, de zonnige Anne even niet meer onder hun dak te hebben. En daarbij denken ze onwillekeurig toch ook nog even terug aan die zonnige zomerdag toen Alie Vis en Annie Doodeman van Museum Betje Wolff, gezeten in de ponywagen van Hetty Uitenthuis en de mand met cadeautjes de straat inreden. Ja, dat is toch al weer 18 jaar geleden. Waar blijft de tijd?!.