Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
75 jaar na vliegramp monument onthuld in Westbeemster
They gave their lives for our freedom
 
Westbeemster, 26 juni 2018
Op het Kerkpein in Westbeemster werd op dinsdagavond 26 juni 2018 herdacht dat precies 75 jaar geleden in een nabij gelegen weiland van de heer Scheringa een Lancaster bommenwerper ED988 neerstortte. Zeven inzittenden van het toestel verloren daarbij hun leven. Eén van de afgebroken motoren belandde na een sprong over het dak van de kerk tegen de pui van De Kerckhaen, reden voor de werkgroep Monument Aircrash Westbeemster het monument daar tegen de muur te laten bevestigen.  
They lost their lives
Sgt. Leonard Bennett, RAF age 31
Sgt. Cyril Connah, RAF age 22
Sgt. John Dillon, RAF age 22
Sgt. Ronald William Mepsted, RAF age 20
F/S Leslie Jack Naile, RAAF age 27
P/O Charles Pharaoh Reynolds, RAF age 21
F/S Lawrence George Porritt, RNZAF age 21
 
Ruim een jaar geleden werd de werkgroep in het leven geroepen. Nic. Van Baar werd voorzitter, Vincent Falger, secretaris, Pieter. Beemsterboer penningmeester en de PR werd verzorgd door Geert Heikens en Erny van de Kleut. www.monumentaircrashwestbeemster.nl verschaft veel informatie over de vorderingen en nieuwe gegevens blijken binnen te stromen. 
  Alvorens de onthulling van het monument kon beginnen was al heel wat werk vooraf gegaan variërend van vergaderen, contacten zoeken, sponsors benaderen, geven van persberichten en het schrijven van brieven.
Door Falger werd een kleine tentoonstelling ingericht met foto's en oude documenten.
 
Vanaf 18.00 uur stroomden de genodigden binnen en werden voorzien van een programma dat hier bestudeerd werd door twee eregasten, Mr. Malcolm Mason MBE, Chairman Royal Air Force Association en Standard Bearer Mr Jim Beattie, ook RAFA.
  Tegen 19.00 uur hadden twee erewachten, waaronder Beattie, hun plek voor het nog niet onthulde monument ingenomen. Zij hebben daar een uur lang met hun zware vaandel gestaan.
Om 19.00 uur hadden alle gasten en belangstellenden hun plek ingenomen. Alle stoelen uit de Kerckhaen en het Koethuis waren neergezet maar de belangstelling was zo groot, ongeveer 200 personen, dat toch nog veelpubliek moest staan. Toen strooiden twee beierende klokken opeens hun bronzen geluid van hoog bovenuit de toren van de kerk over de menigte. Het werd stil op het plein.
En plotseling, heel onverwacht, was daar gebrom in de verte en kwamen twee militaire vliegtuigen van de Edam Busters overvliegen. Het publiek wachtte in stilte nog even op hun terugkeer. Het was een indrukwekkend moment, waarmee meteen de toon werd gezet voor deze bijzondere bijeenkomst.
De heer Kees Groot (l), voorzitter van het Historisch Genootschap Beemster trad op als ceremoniemeester en kondigde de sprekers aan. Vincent Falger vertelde in een korte speech over de geschiedenisvan de rampzalige bombardementsmissie en Niek van Baar over het waarom van de totstandkoming van dit momument. Hij gaf de heer Wim Kooijman, de schrijver van het boek 'ED 988 HWJ, het vliegtuig dat in de nacht verdween', alle krediet. Kooijman, die helaas niet aanwezig kon zijn, was in 2015 mede de aanstichter voor het initiatief.
Alle speeches werden zowel in het Nederlands als in het Engels uitgesproken.
Alvorens tot de onthulling kon worden overgegaan zorgde het koperensemble van Beemsters Fanfare een fijne muzikale omlijsting aan het geheel door de vertolking van Santo (arr.Wim Klaver) en december7th (H.Zimmer). Na de onthulling klonk een medley van het Engelse, het Australische, het NieuwZeelandse en het Nederlandse volkslied, eveneens gearrangeerd door W.Klaver, dirigent van Beemsters Fanfare. Deze muzikale bijdragen brachten gewijde sfeer aan dit indrukwekkend moment.
 
En dan de onthulling.
Deze geschiedde door heer Jonathan Porritt, achterneef van Flight Sergeant Lawrence Porritt, mid upper gunner (rugkoepelschutter), Royal New Zealand Air Force, geassisteerd door de heer Nic van Baar.
  De Schotse Beemsterling, Vince Calder, droeg de 'Ode of Remembrance' voor in het Engels. Daarna werd de Last Post gespeeld door Martin Stroet. Toen viel de stilte van herdenking in: 1 minuut lang waren in de verstilde wereld alleen de vogeltjes te horen.
 
De kranslegging
Natuurlijk waren er de Engelse poppies die een plaats kregen op de als landelijk decor opgestelde strobalen. Het publiek kon ook bloemen halen uit de door de Wereldtuin beschikbaar gestelde bloemen.

De ceremonie was afgelopen. Het publiek kon nog even een drankje komen halen in de Kerckhaen.
Een laatste foto in ondergaande zon van de bloemenhulde aan de muur vertelde het verhaal over een zeer geslaagde, goed georganiseerde samenkomst om de 7-koppige bemanning van de ramp met de Lancaster ED988 te herdenken. Voor altijd!

Ode of Remembrance
(‘For the Fallen’, Laurence Binyon, 1914)

They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning,
We will remember them.

Wij worden ouder, zij blijven eeuwig jong
Niet belast door schuldgevoel of jaren.
Maar als de zon ter kimme neigt of opkomt in de morgen
Zullen wij hen herdenken

 
De kransen werden o.m. gelegd door:

  • De heer J.Ch. van der Hoek, loco-commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland
  • Mevr. A.J.M. van Beek, burgemeester van de gemeente Beemster
  • Ms L. Walker, Ambassadeur van Nieuw Zeeland in Nederland samen met Ms Andrea Humphrys, Senior Liaison Officer, Australische ambassade
  • Sqd Leader Richard Dix, 100 Sqn RAF, voor het Verenigd Koninkrijk
  • Kolonel Spanjer namens de Nederlandse Luchtmacht
  • Flying Officer Mat Magee, 100 Sqn RAF, voor het 100e Squadron
  • Mr Malcolm Mason MBE, Chairman Royal Air Force Association samen met Mr D.R. Williams, Chairman The Royal British Legion Holland Branch
  • Werkgroep Monument Aircrash Westbeemster.