Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Vriendschap voor het leven - vijf vriendinnen van ruim 80 plus
 
Middenbeemster, 27 juni 2018
  Vriendschap voor het leven, dat kun je wel zeggen voor het groepje dames, die op deze foto, (gemaakt door Pieter Beemsterboer) gezellig een dagje samen is om de in 1937 gesloten 81 jaar 'jonge' vriendschap te bezegelen.
Het zijn v.l.n.r. Janny Köhne-Koeman, Maartje Brouwer-Zijp, Lopke Spaarman-van Twisk, Rie Kleiterp-Middelburg en Bets Waal, die nog in redelijke goede gezondheid in Brasserie 'Alles is Liefde' genoten van een high tea.
Vanaf de eerste klas op de toen nog zo geheten lagere school van Middenbeemster vormden zij een vriendinnengroep, die elk jaar nog voor een dagje bij elkaar komt.
En dan valt er uiteraard wel heel wat bij te kletsen en uiteraard zijn er ook veel herinneringen op te halen. Drie van de vijf geboren en getogen Beemsterlingen zijn inmiddels 88 en de andere twee hopen die leeftijd ook spoedig te bereiken. Alle vijf gingen ze naar de nieuw gebouwde school aan de Rijperweg in Middenbeemster en trouwden in wat toen nog gewoon Het Heerenhuis heette. Drie dames zijn de Beemster trouw gebleven en wonen er nog steeds: Dick, Janny en Maartje; Rie ging naar Leersum en Bets woont in Bergen, maar beiden lieten zich op de dag van het 80 jarig bestaan prinsheerlijk met de taxi naar Middenbeemster vervoeren.
Andere feiten: Janny en Lopke zingen al jaren hun sopraanpartij bij Dameskoor Middelwijck; Dick en Maartje wonen thans heel dicht bij elkaar in het Beatrixpark; Lopke, die als boerendochter eigenlijk voorbestemd was de bruid van een agrariër te worden, koos voor een zeeman op de 'wilde vaart', en haar beoogde bruidegom vond bij Janny de liefde van zijn leven. Rie was de dochter van Gemeente Secretaris Rijn Middelburg en Maartje was jarenlang raadslid bij de Gemeente Beemster; Janny en Maartje hebben beiden al het feit gevierd, dat ze 60 jaar zijn gehuwd.
Bets is de enige in het gezelschap die niet is getrouwd en dat is de reden dat afgesproken werd dat de gesprekken niet over kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen gaan.
Waar het gesprek tussen deze krasse dames dan wel over gaat? Bijvoorbeeld dat ze zich afvragen waarom ze steeds meer pillen krijgen te slikken en dat terwijl ze al zo oud zijn.
Omhoog