Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Voorlichtingsavond over Fusie met Purmerend druk bezocht
Ook onder protest blijkt Fusie onafwendbaar
Middenbeemster, 13 maart 2018
De belangstelling om aanwezig te zijn tijdens één van de vijf bijeenkomsten waarin de voor- en nadelen van een fusie van Beemster met Purmerend uit de doeken gedaan worden, was op 12 maart in de Keijserin erg groot.
Er vielen harde woorden aan het adres van het college, namelijk dat de bevolking te lang onwetend is gelaten over de financiële problemen van de Gemeente en daarom de stap naar een definitieve fusie nu als onafwendbaar gekenschetst kan worden.
Burgemeester Joyce van Beek en haar beide wethouders Aafje Zeeman en Dick Butter toonden zich echter niet bereid het boetekleed aan te trekken.
  Dat bleek uit hun zeer overtuigend uitgesproken antwoorden waarin aangegeven werd waarom en hoe het besluit tot de fusie unaniem was genomen door het College, maar ook, dat de Raad, (dan wel niet unaniem, maar toch in meerderheid en dus democratisch), achter het besluit tot de fusie stond.
Een nieuwe Gemeenteraad, die na de komende raadsverkiezingen een ander geluid wil laten horen, kan de zaak niet terugdraaien, want daar zal de Provincie dan wel een stokje voor gaan steken.
Gespreksleider Olguita Oudendijk wist met een energieke babbel een beetje een sfeer van berusting op te roepen, al bleken velen toch niet te overtuigen en blijkbaar geen genoegen namen met 'Stikken of slikken'.
Aan het begin van de avond werd op luide toon 'ingebroken' door protestgroepen, waaronder de diverse zangkoren en leden van verenigingen die met een gezamelijk te zingen lied onder leiding van dirigent Jan Maarten Koeman protesteerden tegen de enorme subsidieverlaging en -stop die is aangezegd.
Na dankzegging voor dit muzikale betoog door burgemeester van Beek was ook hier haar kortaf antwoord dat het mes onvermijdelijk in de cultuurkoek van Beemster moest snijden omdat er geen andere mogelijkheid was te vinden om elders in de begroting de centjes te vinden.
********
Ach, wie weet, misschien heeft de Gemeente Purmerend een ander idee over hoe belangrijk cultuur is voor het gemeenschapsleven.
 
In dit artikel, meer een sfeerverslag, is het onmogelijk om alle vragen en antwoorden weer te geven. Dat hoeft ook niet, want de aanwezigen zullen persoonlijk een verslag ontvangen dit zal dan ook op de site van de Gemeente Beemster gepubliceerd worden.