Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Eerbetoon op de plek van de gecrashte Lancaster in Westbeemster
Nabestaande RAAF sgt. Leslie Jack Naile legde bloemen
   
Middenbeemster, 4 mei 2018
In Beemster had op 3 mei een ontroerende ontmoeting plaats met nabestaanden van één van de bij de crash omgekomen bemanningsleden van de Lancaster 988 die op 26 juni 1943 op het land van Scheringa in Westbeemster neerstortte. Door een bezoek aan de site www.monumentaircrashwestbeemster.nl (ook in het Engels) kwam de familie Prosser uit Dunderry, Australië er tijdens een trip door Europa en een verblijf in Amsterdam achter, dat één van inzittenden van de verongelukte Lancaster bommenwerper hun oom Leslie Jack Naile is.

Zij namen direct contact op met de werkgroep die bezig is een monument te plaatsen voor de zeven bij de crash omgekomen bemanningsleden. De Prossers wilden graag de plek bezoeken waar hun oom zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Onmiddellijk haakte de werkgroep op dit verzoek in. Drie dagen laten werden de Prossers uit hun hotel opgehaald en meegevoerd naar de Beemster en had er een ontmoeting plaats met Piet Scheringa, de eigenaar van het land, die met de gasten het weiland in ging.
De plek waar de crash een 'litteken' in de grond heeft achtergelaten werd gemarkeerd door een overvloed aan bloeiende paardenbloemen.
Door de snelheid waarmee alles geregeld moest worden, waren ze helemaal vergeten een bloemenhulde mee te nemen, maar er waren dus bloemen genoeg aanwezig. Het werd een emotioneel moment voor Tom Prosser om daar te staan. Het enige wat hij kon doen was een paar bloemen te plukken en als eerbetoon op het gras te leggen. Zo vond op 3 mei een ware ode voor de verongelukte bemanning plaats.
Op 4 mei worden in Middenbeemster onze verzetshelden met toespraken en bloemenkransen herdacht. Op 26 juni zal op de muur van De Kerckhaen in Westbeemster een gedenksteen worden onthuld ter nagedachtenis aan de zeven in Westbeemster omgekomen helden.

Voor meer informatie zie ook de website