Start
Redactie
Beemster Agenda
Nieuwsarchief
Foto-impressies
Verenigingen
Gastenboek
Over de Bengel
Links
Onder de Linden in restauratie
Wellicht het 'Pad van 'Betje' gevonden
   
Middenbeemster, 15 mei 2018
  Niet alleen de kademuur bij Cultureel Centrum Onder de Linden was door ernstige verzakking hard aan een restauratie toe; ook het gebouw zal grondig onder handen worden genomen. Aannemersbedrijf Koos Koning heeft de opdracht daartoe gekregen. Hij heeft al een goede naam waar het betreft restauratie. Immers het historische smederijpand aan het Marktplein staat al weer een paar jaar in alle glorie te prijken en nu heeft hij begin mei schuin tegenover de travalje weer hekken geplaatst waarbinnen de werkzaamheden een aanvang namen. Tevens zal de steen, die werd gelegd tijdens de bouw in 1839, thans verscholen in het afgesloten gangetje tussen Onder de Linden en het kantoor van makelaar Tromp weer terug worden geplaatst op de oorspronkelijke plek.
Klik hier voor de geschiedenis van het gebouw het artikel uit 2017

De betonnen vloer die in 1930 aangebracht werd om het gebouw geschikt te maken voor gebruik door de Vrijwillige Brandweer Beemster werd er helemaal uitgehakt. Daaronder bleek een dikke zandlaag te liggen. Voor de bouw van wat toen een schooltje moest worden kwamen nog geen heipalen te pas. Het werd gewoon op een gemetselde fundering gebouwd zoals pverigens alle huizen in Beemster alleen op de zware klei rusten. Dat is tot ver in de 20ste eeuw nog zo geweest. De vrijwilligers van Beemster Erfgoed, onderafdeling van het HGB kregen een unieke kans om twee dagen archeologisch onderzoek te doen. Jaap en Theo groeven een flinke proefsleuf over de breedte van het pand.

 
     
 
Vincent bewerkte een proefvak van 2,5 x 2 m. Het deed hem denken aan het graafwerk op de oude begraafplaats aan de Zuidkant van de kerk. "Iets is verrassend als je wat vindt waarnaar je niet op zoek bent. Pijpenkoppen, munten, stenen kogels, kleine scherven en zelfs twee aardige tegelfragmenten.   Dat de vondsten onverwacht waren kon hij alsnog niet zeggen. In ieder geval geen skeletten" Wel troffen hij en Jaap tot hun verrassing een flinke rand aan van wat een klinkerpad naar de poort van de kerk lijkt te zijn geweest. Vincent mijmert dat dit het pad zou kunnen zijn, waarover Betje Wolff heeft gelopen.
     
  De belangstelling voor de opgraving van de zijde van het bestuur van het Historisch Genootchap Beemster is groot. Voorzitter Kees Groot doet zelf mee aan het 'schatzoeken'.
Secretaris Hilda Reijm die ook even een kijkje kwam nemen verklaarde dat het huidige onderzoek belangrijk is voor het vastleggen van de historie van de Beemster en dat de vrijwilligers, die dit natuurlijk niet al te schone en intensieve karweitje verrichten, ook wel een lintje verdienen.
Uiteraard is Koos Koning niet alleen professioneel maar ook zeer gemotiveerd om deze flinke klus (hiervoor is € 175.000,00 uitgetrokken) tot een uitstekend resultaat te brengen. Immers dit gebouw dient om zijn historie in al zijn glorie tot in lengte van jaren bewaard te blijven.

De vondsten
De opgegraven voorwerpen worden bij elkaar gelegd en natuurlijk wel al meteen ter plekke zorgvuldig bestudeerd. Zo ontdekte Theo dat een van de muntjes een respectabele waarde van 1 duit heeft en dateert uit 1672.
Op de achtergrond de resten van het pad dat naar poort van de kerk moet hebben gevoerd.